SEGRE

LLEIDA

Pubs i discoteques, per fi oberts

Després d'autoritzar ahir el TSJC el certificat Covid com a control d'accés a l'interior dels locals, que obren al 70% i amb mascareta i ball || Hostaleria diu que s'ha “oblidat” la resta del sector

Nombrosos joves van anar a Biloba al voltant de la mitjanit.

Nombrosos joves van anar a Biloba al voltant de la mitjanit.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Pubs i discoteques van reobrir ahir al 70% d’aforament, mascareta obligatòria i ball permès, després de divuit mesos de tancament, al rebre l’aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i la Fiscalia a la petició de la Generalitat d’utilitzar el passaport Covid per accedir als locals.

Els clients han d’acreditar amb el certificat de La Meva Salut que tenen la doble pauta de vacunació o una prova negativa de les últimes 48 o 72 hores, en funció de si és un un test d’antígens o una PCR. El tribunal va considerar que el certificat Covid és una mesura idònia, necessària i proporcional per poder reobrir un sector molt afectat per les restriccions per la pandèmia, i defensa que no vulnera greument els drets fonamentals. Valora també la reducció de la incidència de la Covid en les últimes setmanes, sobretot entre els joves.

El gerent de la Federació d’Hostaleria de Lleida, Ramon Solsona, va elogiar la reobertura de l’oci nocturn, però considera que l’administració ha “oblidat” la resta del sector de la restauració, que continua amb el 50 per cent d’aforament en interiors i limitació de deu comensals a les taules, entre altres restriccions. “Estaven obcecats a solucionar el sector de la nit, que ja està bé, i s’han oblidat dels altres perquè creuen que no ve de quinze dies i no és així”, subratlla, i recorda que des del mes de gener passat proposaven la reobertura de l’hostaleria amb test d’antígens.

Milloren el risc de rebrot i la taxa de contagi del virus, i els ingressats es mantenen

Per la seua part, la patronal Fecasarm remarca que tant temps de tancament provoca un “mal irreparable” al sector i destaca que la reobertura amb certificat Covid “contribuirà que la gent jove es vacuni i que els botellons vagin disminuint”. Actualment, a Lleida un 70,6 per cent de la població està totalment immunitzada, percentatge que és del 72,3 per cent entre els joves de 16 a 19 anys, del 61,7 entre els de 20 a 29 i del 60,4 per cent entre els de 30 a 34. En el conjunt de Catalunya, l’índex de població amb la doble pauta de vacunació és del 72,8 per cent.

La vacunació ascendeix de manera molt lenta mentre les dades epidemiològiques van millorant, també a poc a poc. Salut va notificar ahir a Catalunya 583 nous casos de coronavirus, 61 dels quals a la regió sanitària de Lleida i 8 a l’Alt Pirineu i Aran. Al pla el risc de rebrot baixa a 111 punts i a les comarques de muntanya es manté en 106, tots dos molt més elevats que la mitjana catalana (63 punts). La taxa de contagi disminueix a 1,03 i 1,70, respectivament. Lleida continua amb 27 ingressats, 4 a les UCI, i un al Pirineu. Als hospitals catalans n’hi ha 399, quatre més, i 111 a les UCI (-6).

Escandinàvia ja no utilitza Moderna per a joves

Les autoritats sanitàries han suspès l’administració de la vacuna de Moderna en menors de trenta anys a Suècia, Finlàndia i en menors de divuit a Dinamarca i Noruega per precaució després de conèixer els resultats preliminars d’un estudi epidemiològic en aquests països que confirma la possible aparició de miocarditis i/o pericarditis. L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, que depèn del ministeri de Sanitat, llança un “missatge de tranquil·litat”.

La patronal CEOE vol vacunació obligatòria per als treballadors

El president de la CEOE, Antonio Garamendi, va donar suport ahir a la vacunació obligatòria per als treballadors d’empreses públiques i privades perquè, argumenta, els qui es neguen a rebre-la posen en perill la resta de les plantilles. “Almenys, el debat cal posar-lo sobre la taula”, va indicar. “Jo en soc partidari perquè s’ha demostrat que la vacuna és la clau de la recuperació econòmica de tothom”, va assenyalar, i va afegir que “si tirem endavant, és perquè el 80 per cent de la població ja està vacunada”.

tracking