SEGRE

SERVEIS SALUT PÚBLICA

Llista d'espera per a difunts al cementiri de Lleida

El cementiri actualment no té disponibles columbaris per a urnes amb cendres d'incinerats || La funerària indica a les famílies que truquin cada 15 dies per preguntar si ja n'hi ha algun

Columbaris per a urnes amb cendres al cementiri de Lleida.

Columbaris per a urnes amb cendres al cementiri de Lleida.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El cementiri municipal no disposa actualment de columbaris per poder enterrar urnes amb les cendres de difunts que són incinerats. Així ho ha pogut comprovar aquest diari i ho han constatat també famílies que han incinerat en els últims dies un familiar mort i a qui la funerària va comunicar que no queden nínxols per a urnes funeràries al cementiri. De fet, els va indicar que anessin trucant cada quinze dies per preguntar si ja hi havia columbaris disponibles.

Per un altre costat, van haver d’emportar-se l’urna amb les cendres del seu familiar al seu domicili. I si es truca a la Paeria, la resposta també és que no hi ha columbaris i que els afectats per aquesta situació han d’anar contactant amb la funerària.

Aquesta no és la primera vegada que hi ha escassetat de nínxols per a urnes. En altres ocasions famílies han denunciat que només en quedaven menys de mitja dotzena i situats en punts de difícil accés. El mes de setembre passat la Paeria va indicar que està previst construir 194 columbaris al cementiri, però des d’aleshores no ha actualitzat la informació. El juliol del 2019 se’n van habilitar 144 a la Sala de Pau del centre ecumènic del cementiri i la previsió llavors era adequar-ne uns altres 144. La taxa per un columbari de primera o segona fila al cementiri és de 681,40 euros, mentre que els de files superiors són més econòmics. El cost és inferior que el de la concessió d’un nínxol, de 1.964,20 euros a la segona fila.

De moment, tampoc no hi ha nínxols convencionals nous, només de segona mà (vegeu el desglossament).Les incineracions de difunts van a l’alça des de fa alguns anys i s’han multiplicat més arran de la pandèmia, amb un increment al voltant del 150%.

Aquesta pràctica creixent ha motivat una elevada demanda de nínxols per a urnes i el fet que s’habilitin també en esglésies, a més del cementiri. El Bisbat de Lleida va regular els columbaris el 2019 i a Lleida ja disposa d’aquest servei la parròquia de Santa Teresita i se n’estan habilitant 1.147 a la de Sant Pere, a l’Eix, a la seua cripta.

Se’n preveuens 636 d’individuals, 454 de dobles, 47 de familiars (per a quatre urnes) i 3 panteons, a més d’una àrea comunitària que funciona com una fossa comuna, en què es traslladaran les cendres dels columbaris si a l’acabar la concessió de 25 anys no es renova.

Tampoc no hi ha ara per ara nínxols nous, només de segona mà

El cementiri tampoc no disposa des de fa anys de nínxols nous, sinó que només en té de segona mà, els quals són recuperats per l’ajuntament després que s’extingeixi la concessió sense que la família la renovi o queden buits.

La Paeria està rehabilitant actualment 45 nínxols al departament de Santa Cecília i amb la reforma total d’aquesta zona, que estava en mal estat, se’n podrà disposar de vuit-cents. Aquests 45 nínxols són els primers que s’edifiquen, al marge dels nínxols capella que s’han anat habilitant, en més de tres anys, ja que els últims es van fer a mitjans del 2017.

tracking