SEGRE

LLEIDA

Dia zero després de 19 mesos de Covid

Bars i restaurants recuperen avui el 100% de l'activitat i esperen que es plasmi en la facturació || Argimon anuncia que a la feina ja no s'ha de mantenir la distància, només la mascareta

Imatge de clients dinant en un restaurant fa uns dies.

Imatge de clients dinant en un restaurant fa uns dies.JORDI ECHEVARRÍA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La gran majoria de les restriccions per la Covid desapareixen avui a tot Catalunya, a excepció de la mascareta, i el sector que més el notarà és l’hostaleria, el més castigat durant els 19 mesos de pandèmia, A Lleida i municipis del Segrià, bars i restaurants han tancat en tres ocasions –a la resta del territori en dos– i per primera vegada recuperen l’activitat prepandèmica sense límit de comensals per taula, amb un aforament del 100% i sense distàncies –igual que en la cultura i en esdeveniments culturals i esportius–, ja que a finals de juny del 2020 sí que es va establir l’obligatorietat de les distàncies.

“És molt bona notícia passar del 50% al 100% de l’aforament a l’interior en l’hostaleria”, va assenyalar el president de la Federació de l’Hostaleria de Lleida, Josep Castellarnau, que va afegir que “juntament amb l’eliminació de les distàncies entre les taules permetrà tornar a facturar el d’abans de la pandèmia”. Tot i així, va dir que “caldrà veure si els locals mantenen l’esmentada separació de les taules, però la majoria estan pensats per a un aforament concret que els permet certa facturació”.

Castellarnau també va recordar que el sector ja va proposar fa un any el certificat Covid amb una PCR negativa per evitar tancaments, després que el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, digués ahir que s’implementarà al sector en cas d’un repunt de casos.

Per la seua part, la responsable del restaurant Presseguer, Pilar Asensio, també va celebrar que “el 100% de l’aforament a l’interior i no tenir limitacions en l’horari ens permetrà facturar més” i, com a conseqüència, treure empleats dels ERTO i fer més contractes, encara que la falta de personal especialitzat en l’hostaleria s’ha aguditzat. “Qui es dedicava al sector ha buscat una altra feina”, va lamentar.

Respecte a la separació de taules, Asensio va dir que les mantindrà, ja que “farà confiança als clients”.

En aquest sentit, el responsable del restaurant Bellera, Josep Bellera, va dir que “cal anar a poc a poc” i que, per exemple, “poca gent consumeix a la barra”. “Per fi es podrà utilitzar el 100% de l’interior amb l’arribada del fred”, va afegir.

L’eliminació de la distància interpersonal de seguretat serà generalitzada a tots els sectors, inclòs el lloc de treball. En aquest sentit, el conseller Argimon va anunciar ahir que a la feina ja no s’han de mantenir distàncies, però sí que cal continuar portant màscara. Així mateix, va afirmar que “les onades [de la Covid] s’han acabat”, però que aquest hivern caldrà vigilar amb la grip.

Dinou hospitalitzats a Lleida, dos més, i 4 són a l’UCI

El nombre d’ingressats per la Covid a Lleida va pujar ahir en dos persones, amb un total de 19, de les quals 4 es trobaven a l’UCI, segons van afirmar fonts de l’ICS, malgrat que el departament de Salut informés inicialment que només eren set.

De les 19 persones, 17 estaven a l’Arnau de Vilanova i dos al Santa Maria. A Catalunya, hi havia 337 ingressats (-5), dels quals 99 eren crítics (+3).

D’altra banda, Salut va notificar 556 casos, 36 al pla de Lleida i 6 al Pirineu, i vuit morts, cap a la província.

Per la seua part, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va explicar que els casos greus en l’última onada eren majoritàriament de gent no vacunada o amb una pauta incompleta i que el grup amb més contagis són els menors de 12 anys, que no estan vacunats. També va destacar que no té sentit acreditar les farmàcies per fer tests per al certificat Covid, obligatori en el lleure nocturn, ja que “l’objectiu és que es pugui retirar en unes setmanes”.

tracking