SEGRE

«Han passat de dedicar-se a robatoris a produir i traficar amb marihuana pel seu elevat benefici»

Entrevista a J. Fadurdo i D. Mora, Mossos d'Esquadra

La plantació comptava amb un sofisticat sistema de reg, agafant l’aigua del riu Set i emmagatzemant-la en piscines. També tenien un assecador i dormien allà per evitar ser víctimes d’un narcoassalt.

La plantació comptava amb un sofisticat sistema de reg, agafant l’aigua del riu Set i emmagatzemant-la en piscines. També tenien un assecador i dormien allà per evitar ser víctimes d’un narcoassalt.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com s’han transformat tant la producció com el tràfic de marihuana?

El que observem és que grups queesdedicavenaaltresfets delictius com els robatoris d’habitatge que s’han passat al tràfic de marihuana perquè han vist que té un gran rendiment econòmic.

Aquesta situació agreuja els problemes?

Sí, perquè són organitzacions criminals relacionades amb altres delictes com extorsions, robatoris violents, amenaces o ús d’armes de foc.

Es refereixen, doncs, a narcoassalts?

Aquestes grans plantacions estan protegides com el cas de la d’Alcoletge, amb trampes armades, i hi ha altres grups que intenten assaltar-los. És un problema de seguretat.

Per què hi ha un boom d’aquesta droga?

El risc penal és baix comparat amb altres drogues com la cocaïna, el benefici econòmic és molt alt i és relativament fàcil de produir.

Hi ha un canvi pel que fa a les localitzacions?

Sí, s'ha passat d'ocultar-les en camps de panís, on des de l'ai-re eren fàcilment perceptibles, a altres cultius com els camps d'oliveres o zones amb molta vegetació i difícil accés.

Quin tipus d'organitzacions són?

Són grups jerarquitzats i que funcionen com una empresa, uns conreen i vigilen, d'altres es dediquen al transport, persones per comercialitzar, i testaferros, entre d'altres. Fins i tot tenen la figura del green master, que és qui dona les pautes de cultiu. Troben autèntics laboratoris en naus i magatzems. Poden fer fins a cinc cicles a l'any, de nou setmanes cada un. Tenen unes complexes instal·lacions elèctriques.

L'aparició de les trampes els va sorprendre?

Sí. Eren casolanes però qui les va fer tenia tècnica i domini de les armes de foc. Està clar que eren per evitar un narcoassalt. Aquestes últimes operacions s'han saldat, de moment, amb pocs detinguts. Les persones que hi havia van fugir al sospitar que havien estat detectades. No s'arrisquen a ser detingudes però les in- vestigacions estan obertes i donaran els seus fruits.

tracking