SEGRE

LLEIDA

L'esperança de vida en els homes baixa de 80 anys per primer cop des del 2014 per la Covid

Salut constata que el 2020 es va avançar en un any per al conjunt dels lleidatans a causa de la pandèmia || Argimon afirma que els contagis creixeran “una mica”, però diu que “ja ens podem besar”

Vista general del carrer Major ahir a la tarda. El final de les restriccions va motivar la ciutadania a sortir a comprar.

Vista general del carrer Major ahir a la tarda. El final de les restriccions va motivar la ciutadania a sortir a comprar.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Salut ha constatat que l’esperança de vida dels lleidatans ha baixat al voltant d’un any per la Covid el 2020 respecte al 2019. Així, en els homes torna a ser menor dels 80 anys, amb 79,47 –la mitjana catalana és de 80,62–, i en les dones, que no disminuïa des de feia 15 anys, és de 84,98 –a Catalunya, de 86,16. L’any passat van morir 468 persones per la Covid a Ponent, de les quals 148 eren menors de 80 anys.

Segons la memòria de la regió sanitària de Lleida del 2020, l’esperança de vida de les dones ha baixat per primera vegada després que entre 2006 i 2019 creixés dels 83,15 fins als 86,32. En períodes anteriors, hi va haver alguna petita oscil·lació, però des que Salut recull les dades, el 1999, la seua esperança de vida, que llavors era de 81,5 anys, ha anat en augment. En el cas dels homes, el 2019 era de 80,25 i no va ser fins al 2014 quan es va superar el llindar dels 80 anys. El 1999 era de 75,4 anys. Així mateix, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va celebrar que la incidència de casos és la més baixa des del juny del 2020, però va advertir que els contagis encara “pujaran una mica”. Tot i així, va dir que ja “podem començar a donar-nos la mà i a besar-nos”. Va reiterar que no és partidari del certificat Covid-19 perquè és “una restricció de drets”.

L’Eix Comercial recupera l’ambient d’abans de la pandèmia

El final de les limitacions d’aforament als comerços i de les restriccions en general va provocar que l’Eix Comercial es tornés a omplir ahir deixant estampes que recorden a abans de la pandèmia.

La satisfacció entre els comerciants era més que evident i van assenyalar que “durant el pont del Pilar hi havia temor que la ciutat es buidés però no va ser així i vam tenir força vendes i gent, i aquest cap de setmana la cosa ha anat a més, estem molt il·lusionats per com seran les properes setmanes de tardor”. Així ho va assegurar Montse Bonet, que regenta la botiga Colonial de l’Eix i forma part de la junta de l’associació de comerciants, i va afegir que “s’ha notat i molt que la gent té ganes de tornar a comprar, i una mostra d’això és que l’ambient a l’Eix ha tornat, per la qual cosa esperem que les de tardor i Nadal siguin unes molt bones campanyes i siguin un símptoma de normalitat”.

Més calmada estava la cosa a la Zona Alta, l’altre gran pol comercial de la ciutat, segons el seu president, Josep Bellera. “Estem dins del ritme de vendes i clients que prevèiem, però no hi ha hagut un augment inusual arran del final de les restriccions.”No obstant, Bellera va recordar que “l’octubre és un mes de transició a nivell comercial i molts negocis venen quan arriba el fred”.

tracking