SEGRE

ESNOTICIA

El porta a porta no s'estendrà a tot Lleida ciutat fins al 2030

Rutllant rebaixa les pretensions de fer-ho el 2023 “per no generar conflictes”

Un dels estands de Municipàlia que ofereixen els contenidors amb què fer el porta a porta.

Un dels estands de Municipàlia que ofereixen els contenidors amb què fer el porta a porta.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’ajuntament de Lleida va anunciar ahir durant el saló Municipàlia que el sistema de recollida d’escombraries porta a porta no s’implementarà a tota la ciutat fins a l’any 2030. Així ho va assegurar l’edil de Transició Ecològica, Jaume Rutllant, durant una xarrada sobre aquest mètode de reciclatge a Municipàlia. El calendari no té a res veure amb el que va fixar el seu predecessor, Sergi Talamonte, que assegurava que a finals d’aquest mandat (2023) el porta a porta seria una realitat a tota la capital.

El motiu d’aquesta demora és, segons Rutllant, que “si correm excessivament podem generar conflicte o rebuig a la ciutadania”, per la qual cosa va advocar per “corregir els errors, millorar les prestacions i analitzar totes les dades que puguem abans d’avançar més”. Val a recordar que la Unió Europea ha fixat que el 2030 el 70% dels residus que generin les ciutats hauran de ser reciclats de forma selectiva. Els primers barris de Lleida que van adoptar aquest sistema van ser Ciutat Jardí i Vila Montcada el 2018 i aquest any han fet el mateix la meitat de Pardinyes i Balàfia.

Sobre com s’han adaptat els veïns al porta a porta, Rutllant va dir que “a Ciutat Jardí el 89 per cent dels residus es recullen de forma selectiva, té una participació del 70 per cent dels veïns i el 78 per cent qualifiquen el sistema de notable o excel·lent”. En canvi, a Pardinyes i Balàfia l’acceptació no ha estat tan alta. “En aquestes dos zones, molt diferents de Ciutat Jardí pel que fa a urbanisme, la recollida selectiva és del 70 per cent, mentre que la participació ciutadana és del 60 per cent”, va dir Rutllant, que va reconèixer que “hi ha una estabilització en la participació a Pardinyes i Balàfia quan abans era ascendent.

No creix com esperàvem”. Malgrat les bones xifres de recollida selectiva en aquests barris, Rutllant va afirmar que a tota la ciutat aquest valor només arriba al 37 per cent i en nou anys haurà de ser del doble.El porta a porta i la sostenibilitat són un dels grans reclams d’aquesta edició de Municipàlia i guanyen molt pes entre els expositors.

Aplicació per denunciar casos de violència masclista des del mòbil

L’empresa Software Tech Iberica presenta a Municipàlia una aplicació per a telèfons mòbils que permet avisar la policia de casos de violència de gènere. Es diu Código Violeta i el propietari de la firma, Luis Miguel González, va dir que l’aplicació consta “d’una sèrie de botons d’alarma que quan es premen s’activa l’enviament d’un missatge amb geolocalització i tots els arxius multimèdia de l’smartphone a la policia municipal”. Aquests botons són tant per denunciar casos de violència de gènere, demanar assistència, informar que ets de camí a casa o avisar que has arribat bé. A més, “també disposa d’un botó amb bluetooth connectat al telèfon perquè la persona pugui llançar l’avís sense haver d’utilitzar el terminal mòbil i exerceixi com a botó del pànic”.

Aquesta aplicació ja la utilitzen ajuntaments com els de Marbella, Granada i Burgos i segons González, “per desgràcia, a causa de l’augment de casos en els últims anys, la demanda per aquesta mena de productes ha crescut i, almenys, donem eines a les víctimes”.

tracking