SEGRE

SERVEIS MOBILITAT

Els busos recuperen viatgers però són encara un 36% menys que el 2019

Moventis defensa que només un 1% dels contagis es donen en el transport públic

Usuaris esperant en una parada d’autobús a Lleida.

Usuaris esperant en una parada d’autobús a Lleida.JORDI ECHEVARRÍA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els autobusos urbans van recuperant viatgers, després de perdre’n la meitat el 2020 per les restriccions per la Covid, però les xifres encara se situen actualment un 36% per sota de les del 2019, abans de la pandèmia. Aquest any, entre el gener i el setembre han registrat 3.066.000 passatgers davant els 4.783.000 del mateix període del 2019, segons Carlos Soldevilla, gerent de Moventis, la concessionària del servei. Espera acabar l’any només un 30% menys i va augurar que el 2022 tampoc aconseguiran arribar al registre d’abans de la Covid.

Va dir que fins al juliol del 2020 van recórrer gairebé 265.000 quilòmetres menys que l’any anterior i després les línies van circular amb normalitat, excepte l’L-11, que s’ha suprimit, i l’L-8. que no funciona els festius. Soldevilla va remarcar que els autobusos són segurs, es desinfecten cada nit, hi ha gel hidroalcohòlic i la mascareta és obligatòria.

De fet, va afirmar que només un 1% dels contagis es produeixen al transport públic davant un 40% en l’oci i un 27% a la feina.Va assenyalar també que esperen anar renovant la flota actual, que consta de 48 autobusos amb una mitjana de més d’onze anys d’antiguitat, i fins i tot de 24 en alguns vehicles. Del total, 13 són híbrids i esperen aconseguir-ne 7 d’elèctrics amb els fons Next Generation. A més, va apostar per renovar el reglament per determinar si poden pujar patinets elèctrics al bus i en quines condicions.

L’empresa preveu més despesa en electricitat i menys en gasoil

La concessió acaba el juny del 2022 i la Paeria vol rebaixar el preu per quilòmetre recorregut per prolongar-la. Soldevilla va dir que han de parlar d’aquesta qüestió perquè a l’incorporar busos elèctrics i punts de recàrrega tindrà una despesa superior en electricitat i inferior en gasoil. També defensa que amb més carrils bus o semàfors que els donin prioritat augmentarien la velocitat mitjana, que ara és de 12 km/hora, i podrien utilitzar un vehicle menys en algunes línies.

Va dir que ara el 80% de l’espai està destinat al cotxe privat.

tracking