SEGRE

MOBILITAT TRÀNSIT

La Paeria preveu aprovar divendres la nova normativa per donar prioritat a vianants, ciclistes i patinets

Un ciclista circula pel carril bici de l’avinguda Catalunya, que es va habilitar a finals del 2018.

Un ciclista circula pel carril bici de l’avinguda Catalunya, que es va habilitar a finals del 2018.JORDI ECHEVARRIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’equip de govern de la Paeria portarà al ple de divendres que ve l’aprovació inicial de la nova ordenança de la mobilitat. Una normativa que serà la successora de la qual hi ha des del 1983, que des d’aleshores s’ha anat “apedaçant” a través de modificacions puntuals i que, tret de sorpresa, tirarà endavant incloent novetats que afectaran especialment els vehicles de mobilitat personal (VMP) com els patinets elèctrics, vianants i ciclistes. L’objectiu principal de la normativa és, d’una banda, fomentar la sostenibilitat i, d’una altra, com va dir l’edil de Mobilitat, Joan Ramon Castro, dimecres al saló Municipàlia, “prioritzar el vianant i posar el vehicle de combustió a l’últim esglaó de la piràmide de prioritats en la mobilitat de la ciutat”.En el cas dels patinets elèctrics, l’ordenança estipula que només podran portar-los els majors de setze anys, recomana que duguin una assegurança de responsabilitat civil i només podran anar per la calçada a les vies la velocitat màxima de les quals sigui de 30 o 50 quilòmetres per hora.

Als altres carrers hauran d’anar per carrils bici o, si no n’hi ha, pels parcs, places o rambles. La velocitat màxima a la qual hauran d’anar serà de 10 quilòmetres per hora en parcs, places i rambles, mentre que als carrers de plataforma única o els carrils bici que siguin a les voreres la velocitat màxima serà de 15 per hora, i als carrils bici que siguin al costat de les calçades la velocitat límit serà de 25 quilòmetres per hora. També s’estableix l’obligatorietat d’anar amb casc, anar amb armilla reflectora i llum incorporada a les nits i no conduir aquests vehicles sota els efectes d’alcohol i drogues.En el cas dels ciclistes i els patinets sense motor, aquests podran circular pels carrils bici a un màxim de 20 per hora.

També podran anar per la calçada als carrers que no tinguin carril bici, així com per les places, parcs, rambles i carrers reservats per a vianants, però sempre a una velocitat prudencial. En el cas dels patinets sense motor, la nova ordenança estableix també que els menors de 14 anys que circulin sense la supervisió d’un adult podran anar per les voreres sempre que no superin els 10 quilòmetres per hora i mantinguin una distància de seguretat de com mínim un metre entre els vianants i els edificis. D’altra banda, la Paeria es guarda la possibilitat de prohibir la circulació de patinets sense motor i bicicletes per les voreres en determinades hores, una cosa que ja passa a l’Eix Comercial, on només s’hi pot anar en bici entre les nou de la nit i les nou del matí

Preveu que els menors de 14 anys que circulin sols en patinet sense motor vagin per les voreres

Una altra de les novetats de la nova ordenança és la creació de les anomenades Àrees de Prioritat Residencial (APR). Aquests serien carrers “amb una restricció d’accés, circulació i estacionament per preservar els nivells de soroll, fums i millorar la mobilitat dels residents i evitar d’aquesta manera l’accés indiscriminat de persones externes”. Així mateix, la Paeria també podrà aplicar restriccions d’accés a determinats vehicles en funció del distintiu ambiental, així com establir-los tarifes de parquímetre diferents a causa de la “contaminació excessiva”.

Un ciclista circula pel carril bici de l'avinguda Catalunya.

Un ciclista circula pel carril bici de l'avinguda Catalunya.JORDI ECHEVARRIA

tracking