SEGRE

PANDÈMIA RESTRICCIONS

El Govern tornarà quatre milions d'euros de multes anti-Covid

Elena va explicar que són de les 23.000 multes pagades i que seran tornades perquè “la sentència és molt clara” || Són les sancions del primer estat d'alarma

Imatge d’un control a Lleida durant el primer estat d’alarma.

Imatge d’un control a Lleida durant el primer estat d’alarma.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Generalitat tornarà les 23.000 multes interposades i pagades durant el primer estat d’alarma. Això equival a haver de tornar uns quatre milions d’euros, segons va explicar ahir el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena. La devolució és conseqüència de la sentència del Tribunal Constitucional (TC) que va declarar la inconstitucionalitat de la mesura que va obligar a confinar la població al principi de la pandèmia del Covid-19 durant el primer estat d’alarma, entre 14 de març i el 21 de juny del 2020.

El Govern espanyol va anunciar la setmana passada que tornaria les multes i el català va confirmar ahir que farà el mateix. “La sentència és molt clara”, va dir ahir el conseller Elena, que va afegir que la devolució es farà de la forma “més senzilla” per al ciutadà. En principi es tornaran d’ofici.

D’altra banda, va afirmar que una vegada hi hagi sentència sobre el segon estat d’alarma, i segons el resultat que podria saber-se la setmana vinent, s’estudiarà què fer amb les sancions interposades en el segon període.

La setmana que ve es podria conèixer la decisió del Constitucional sobre el segon estat d’alarma

Interior havia obert 146.000 expedients per les denúncies del primer estat d’alarma posades pels Mossos i les policies locals: a més de les sancions cobrades, en tenia 63.000 més en tramitació que també quedaran aturades. A les comarques de Lleida, van ser unes 8.000 (vegeu el desglossament).L’estat d’alarma declarat pel Reial Decret del 14 de març va habilitar les forces i cossos de seguretat de l’Estat, policies autonòmiques i locals per sancionar els ciutadans que no complissin el confinament domiciliari, però el mes de juliol passat el Tribunal Constitucional va declarar inconstitucional aquesta mesura. El balanç final va deixar 1.142.127 actes imposades a tot Espanya en el primer estat d’alarma i almenys 220.000 sancions en el segon estat d’alarma –des del 26 d’octubre del 2020 fins al maig del 2021–, segons dades del ministeri de l’Interior.

Més de mig centenar de sancions al dia a Lleida

Els Mossos d’Esquadra i les policies locals van posar un total de 23.461 multes a les comarques de Lleida per saltar-se les restriccions decretades des que es va iniciar el primer estat d’alarma, el 14 de març de l’any passat. Això suposa una mitjana de 56 infraccions diàries fins al 8 de maig del 2021, segons les dades de la Generalitat. A Catalunya van ser 445.445 expedients, per la qual cosa els de les regions policials de Ponent i el Pirineu Occidental van representar el 5,2% del total.

A les comarques del pla es va imposar 17.148 denúncies i 6.313 en les de muntanya. Fins al juny passat, els lleidatans només havien pagat 95.000 euros en multes per incomplir les restriccions sanitàries, la qual cosa representa el 2,6% del total. Concretament, eren 610 multes cobrades, segons Salut.

tracking