SEGRE

Es dispara el nombre d'assumptes als jutjats socials i de família

El president del TSJC demana des de Lleida ampliar aforaments als edificis judicials i a les sales de vistes

El president del TSJC, Jesús María Barrientos, atenent els mitjans de comunicació a l'Audiència de Lleida aquest dijous.

El president del TSJC, Jesús María Barrientos, atenent els mitjans de comunicació a l'Audiència de Lleida.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Tribunal Superior de Justícia (TSJC), Jesús María Barrientos, ha demanat aquest dimarts ampliar els aforaments als edificis judicials i a les sales de vista que, actualment, i des de fa gairebé un any i mig, estan limitats al 33%. "S'haurien d'acostar als aforaments permesos en altres activitats en espais tancats, tenint en compte les recomanacions sanitàries", ha dit des de Lleida, on ha presidit la Comissió Permanent de la Sala de Govern del TSJC. Aprofitant la visita a la capital del Segrià, Barrientos ha explicat que s'han disparat enguany el nombre d'assumptes que entren als jutjats socials i de família i ha lamentat que la Generalitat no hagi creat un tercer jutjat social a Lleida per motius pressupostaris.

Pel que fa als aforaments, actualment només es poden ocupar 1 de cada 3 cadires en les sales de vistes dels jutjats i des del TSJC es demana que s'ampliïn. Barrientos ha explicat que aquesta demanda també se l'han fet arribar els advocats en la reunió d'aquest dimarts a Lleida.

Precisament aquest dimarts la Conselleria de Justícia ha demanat al Consell General del Poder Judicial i al Ministeri de Justícia, a través de dues cartes a les quals ha tingut accés l'ACN, que es flexibilitzin les mesures d'accés als edificis judicials i a les sales de vistes que es van establir a l'inici de la pandèmia de la covid, el març del 2020 i que pràcticament no s'han relaxat des d'aleshores.

Increment d'assumptes als jutjats socials i de família

Barrientos ha explicat que a causa de la "paràlisi" del 2020 pels confinaments, l'activitat judicial es va paralitzar, i que, per tant, aquest 2021, s'està experimentant un increment en l'ingrés d'assumptes, sobretot en jutjats que ja estaven al límit, com els jutjats socials i de família. En aquest sentit, el president del TSJC, ha explicat que el jutjat de família gairebé ha doblat els ingressos respecte al 2020, mentre que als jutjats del social, l'entrada dels assumptes el 2019 ja superava el 120% respecte als ingressos òptims i "segueix pujant".

És per això, ha explicat, que van demanar la creació de 10 jutjats unipersonals a Catalunya, entre els quals el social de Lleida. En aquest sentit, Barrientos lamenta que en comptes d'això, el Departament de Justícia ha optat per crear 6 places de magistrat en Audiència, 5 de les quals a Barcelona i 1 a Tarragona. "Això no comporta cap despesa al Departament perquè no porta incorporada una oficina i a nosaltres no ens produeix cap efecte real perquè tenim 8 vacants de jutges d'adscripció", explica. El president del TSJC avança que de cara al 2022 tornaran a reclamar la creació dels 10 jutjats que consideren que tenen un major col·lapse.

tracking