SEGRE

ESNOTICIA

Vacunació gripal per a 159.200 lleidatans i dosi extra contra la Covid per a 59.000

Pot demanar-se cita per a totes dos a internet i els CAP també truquen als pacients

L’Espai MerCAT de Tàrrega va acollir ahir l’administració de les primeres vacunes contra la grip.

L’Espai MerCAT de Tàrrega va acollir ahir l’administració de les primeres vacunes contra la grip.L. PEDRÓS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La vacunació contra la grip ja ha començat per a 159.200 lleidatans majors de 60 anys, malalts crònics, sanitaris i embarassades i en 59.000 de majors de 70 anys es compagina amb la tercera dosi contra la Covid-19. És possible demanar cita per a les dos vacunes per internet o a través de La Meva Salut, i els CAP també truquen als pacients.

El departament de Salut va posar ahir en marxa la campanya de vacunació contra la grip dirigida a 159.200 lleidatans majors de 60 anys, malalts crònics, sanitaris i embarassades, que es compagina amb l’administració de la tercera dosi de la vacuna contra la Covid a més de 59.000 lleidatans majors de 70 anys que fa sis mesos van rebre la segona, a qui s’administra una punxada a cada braç. Alguns CAP de Lleida van inocular ahir solament la de la grip, d’altres les dos vacunes i alguns posaran les dos a partir d’avui.

L’Espai MerCAT de Tàrrega va ser un dels punts on es va començar a vacunar de la grip, després que el CAP donés cites la setmana passada, i demà també es posarà la tercera dosi contra la Covid. Independentment que els CAP avisin, es pot demanar cita al web de programació de cites o a La Meva Salut. Majoritàriament s’administra al mateix ambulatori, als mòduls annexos o en consultoris locals, encara que s’han habilitat 30 espais a Lleida (pavellons o locals socials) i tres al Pirineu.La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va recordar que l’any passat hi va haver menys grip, però que ara ja hi ha més presència de virus respiratoris, per la qual cosa aquest hivern pot ser “diferent”.

En el cas dels majors de 70 anys, va afirmar que es poden posar ambdós vacunes –el Canadà, els EUA i el Regne Unit ho han fet sense problemes– per evitar una possible coinfecció, ja que si una persona agafa els dos virus alhora té dos vegades més de probabilitats de morir que si només pateix la Covid i 6 vegades més si no té cap virus.Salut disposa d’1.570.000 vacunes contra la grip, amb l’objectiu d’aconseguir una cobertura del 75% en majors de 60 anys –l’any passat va ser d’un 62%– i en sanitaris –l’anterior va ser un 42,5%–, i superar el 60% en embarassades i persones amb condicions de risc. Cabezas va subratllar que la vacuna de la grip redueix hospitalitzacions, mortalitat i càrrega assistencial i va recordar que la seua màxima incidència és entre finals de desembre i març.Així mateix, l’Agència Europea de Medicaments (EMA) va avalar la tercera dosi de Moderna a la població general. Aquest any, com a novetat, es vacuna contra la grip els menors de 9 anys amb dos dosis, en un interval mínim de 4 setmanes.

En les temporades successives, se n’administrarà una. Va ser el Comitè Assessor de Vacunes de l’Associació Espanyola de Pediatria qui ho va recomanar davant de la relaxació de mesures de la Covid i l’absència d’immunitat per la falta d’exposició als virus gripals l’any passat.

Un terç dels joves de 20 a 34 anys, sense cap dosi

La cobertura vacunal contra la Covid no ha augmentat des que s’exigeix el certificat Covid en el lleure nocturn i, a Lleida, el 34% de persones de 30 a 34 anys i el 31,8% de 20 a 29 no té cap dosi, mentre que entre els de 12 a 15 anys és del 30,9%.

Lleida és una de les províncies, juntament amb Girona, que no superen el 70% de primeres dosis en aquestes franges d’edat, mentre que a Catalunya supera el 70% en totes les edats.Així mateix, Salut va notificar 132 contagis a Catalunya, 16 a Ponent i un al Pirineu, i cap mort. El número d’ingressats va pujar a Catalunya fins als 353 (+17), dels quals 90 eren a l’UCI (+3); al pla fins als 21 (+2), amb 5 que romanien crítics, i al Pirineu hi continuava havent quatre hospitalitzats. Les taxes a Catalunya es van mantenir estables, i a Ponent el risc de rebrot era de 101 punts (-2) i l’Rt d’1,15 i al Pirineu, de 75 (-14) i 1,36, respectivament.

Així mateix, Espanya va superar els 5 milions de contagiats, amb 5.002.217.

El certificat Covid en més sectors s’aplicaria si hi ha més de 100 crítics

Salut estudia aplicar el certificat Covid en altres sectors si hi ha més de 100 persones ingressades a les UCI, ara n’hi ha 90, després que el Comitè Tècnic Assessor ho proposés en restaurants, cultura i gimnasos si la pandèmia empitjora. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va apuntar que és una “estratègia” per evitar al “màxim” les restriccions, malgrat que va afirmar que la incidència del virus encara és “baixa”.

Tot i així, va assenyalar que caldrà estar “atents” i que ja hi ha 9 casos de la variant delta plus, que seria més contagiosa. Així mateix, va dir que des del ministeri de Sanitat s’està valorant si els nens d’entre els 6 i els 12 anys es poden treure les mascaretes al pati.El Govern d’Andorra ha anunciat que no demanarà el certificat Covid per esquiar. Quant a la mascareta, només serà obligatòria en els espais interiors, inclosos els telecabines.

En canvi, en els telecadires i a les cues dels remuntadors només serà recomanada. Les mesures són molt similars a les de França.

tracking