SEGRE

ENTREVISTA POLÍTICA

Jéssica Albiach: «No tindria sentit que ERC no doni suport als comptes»

Presidenta d'En Comú Podem al Parlament de Catalunya

Debat sobre igualtat d’oportunitats - Albiach va participar ahir en un debat celebrat a la sala Alfred Perenya centrat en “la igualtat d’oportunitats després de la Covid”, amb la seua companya de partit Elena Ferre i el periodista Jorge Di ...

Debat sobre igualtat d’oportunitats - Albiach va participar ahir en un debat celebrat a la sala Alfred Perenya centrat en “la igualtat d’oportunitats després de la Covid”, amb la seua companya de partit Elena Ferre i el periodista Jorge Di ...MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La líder dels comuns diu que els pressupostos de l’Estat augmenten un 6% la inversió a Catalunya i descarta oferir a Esquerra donar-hi suport a canvi dels de la Generalitat

El cessament com a diputat d’Alberto Rodríguez ha comportat que Podem demani que Meritxell Batet dimiteixi com a presidenta del Congrés. Batet s’ha extralimitat?

És una ingerència del poder judicial i no només li han pres l’escó, sinó la representació de milers de canaris que van confiar en ell. Batet hauria de reflexionar si ha defensat els drets dels diputats i cal denunciar aquesta anomalia i aberració democràtica.

Yolanda Díaz dirigirà la reforma laboral amb assessors del PSOE. Considera que els socialistes s’excedeixen de les seues competències?

Que Díaz dugui a terme la reforma és una excel·lent notícia. No hi ha política que hagi generat més desigualtat i pobresa que la reforma laboral del Partit Popular.

Ara Sánchez haurà de decidir quina mena de reforma vol, Díaz proposa canviar l’estructura del mercat laboral, que provoca que hi hagi un 40 per cent d’atur juvenil.

Si la seua derogació és tan urgent, per què no s’ha fet abans?

No s’ha tardat tant. Hi ha hagut mesures que s’han anat impulsant que van pel camí de la derogació, com la llei de riders. A més, Treball ha protegit milions de treballadors amb els ERTO.

Podem veu una fita la nova llei d’Habitatge estatal, però entitats com la PAH asseguren que està desvirtuada i és sinònim de desnonaments i la mateixa Ada Colau demana d’anar més enllà.

Sempre podem anar més enllà, però l’important és que es canvia el paradigma del que enteníem com a habitatge, vinculat a la corrupció, i ara s’entén com un dret.

La PAH també ha dit que la llei catalana és més efectiva en matèria d’evitar desnonaments.

En uns aspectes està més avançada i en altres no. L’espanyola és més garantista per als grans propietaris, però hem de millorar el que es pugui.

Durant les últimes setmanes han proliferat els conflictes entre PSOE i Podem. Tem una ruptura?

El govern de coalició continua i amb força perquè anem complint els punts acordats. No estem per crear inestabilitat i fer experiments.

Estarien disposats a donar suport als pressupostos de la Generalitat?

El 2020 Catalunya va tenir pressupostos gràcies a la nostra abstenció, però aquesta vegada creiem que és responsabilitat del bloc d’investidura: ERC, JxCat i CUP. No tenim notícies del Govern ni de com seran els seus comptes. Però no deixarem tirada Catalunya, necessita uns pressupostos.Ja n’hi ha prou d’utilitzar els pressupostos com una eina partidista.

Com valora l’actitud d’ERC amb els Pressupostos de l’Estat?

Els del 2021 es van aprovar gràcies a ERC i els que estem debatent ara tenen un 6% més d’inversió que els d’aquest any. No tindria sentit que si van donar suport als del 2021 no donin suport als del 2022, que són molt millors.Ningú s’hauria de posar de perfil a l’hora d’aconseguir millores per als catalans.

Estaria disposada a donar suport als comptes catalans si ERC dona suport als de l’Estat?

Amb els pressupostos no s’hauria de jugar a un canvi de cromos. Són necessaris en totes les administracions.

A Lleida el Comú va abandonar el govern de la Paeria per discrepàncies amb Esquerra Republicana i Junts. Som gent de paraula i quan firmem un acord és per complir-lo. A la Paeria hi havia moltes dificultats per complir els acords, però el que s’ha firmat va a missa i vèiem incompliments en acords importants, com en Torre Salses. Per això, sent coherents, vam decidir sortir.

tracking