SEGRE

TRIBUNALS JUSTÍCIA

Processen un funcionari de la presó Ponent per abusos sexuals a un pres

|

Vista aèria del Centre Penitenciari Ponent de Lleida.

Vista aèria del Centre Penitenciari Ponent de Lleida.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un funcionari del Centre Penitenciari Ponent serà jutjat com a presumpte autor d'abusos sexuals i abús d'autoritat a un reclús durant dos anys. Segons la jutge, els fets s'haurien produït quan l'ara processat era cap de mòdul i suposadament va abusar de l'intern a canvi de regals i privilegis. El pres va ser traslladat de presó.

El jutjat d’instrucció número 2 de Lleida ha processat un funcionari del Centre Penitenciari Ponent, J.M.J.A., per delictes continuats d’abusos sexuals i abús d’autoritat durant dos anys sobre un intern de la presó, segons ha pogut saber aquest diari.

El cas va ser denunciat l’octubre del 2018 i la jutge d’instrucció afirma ara que “de les proves practicades i, especialment de la declaració dels denunciants, així com dels testimonis, els informes que obren en les actuacions [...] així com de la declaració de l’investigat, es desprèn l’existència d’indicis racionals de criminalitat que permeten, amb la provisionalitat del moment processal en el qual ens trobem, imputar J.M.J.A”. En aquest sentit, afirma que el processat “va abusar sexualment de forma continuada de l’intern abusant de la situació de superioritat derivada del fet que era cap de la unitat del mòdul, on el denunciant estava intern”. La víctima, representada per l’advocat Enric Rubio, va ingressar al centre l’any 2014.

Després de denunciar els abusos, va ser traslladat a la presó de Lledoners per evitar represàlies. D’aquesta manera, segons la interlocutòria, la primera ocasió va ser quan un dia l’investigat va fer “un petó i una abraçada” al reclús després de deixar-li trucar per telèfon a la seua nòvia. L’intern va canviar de mòdul i es va produir una trobada casual en què l’investigat li va proposar ser traslladat al seu.

En una ocasió “es va abalançar sobre ell” però l’intern li va dir que no era gai, a la qual cosa l’investigat li va dir “que poc aprecies el teu benestar al centre” per, a continuació, “demanar-li que li ensenyés el penis, a la qual cosa el denunciant va acabar accedint, realitzant-li tocaments l’investigat i agafant-li la mà perquè el masturbés”, segons consta a la interlocutòria.

Quatre veïns de Rosselló, empresonats per la presumpta violació a una menor discapacitada

A partir d’aleshores, l’investigat va començar a acudir al mòdul en què estava el reclús per propiciar les trobades per als suposats abusos sexuals. Posteriorment, el denunciant va ser traslladat al mòdul del qual era responsable l’investigat, “i el va obligar a fer-li una fel·lació” i altres tocaments. “A canvi de tot això, l’investigat introduïa al centre regals que li donava, li deixava fer trucades fins i tot amb el seu propi telèfon i inclús li feia fotografies que després enviava a la seua mare perquè sabés que el denunciant es trobava bé”, segons la jutge d’instrucció.

L’intern va denunciar els fets l’octubre del 2018. El centre va incoar un expedient disciplinari a l’avui investigat. Per tot plegat, la jutge determina que “es presenten indicis que J.M.J.A és autor d’un delicte continuat d’abusos sexuals i un delicte d’abusos en l’exercici de les seues funcions”.

A més, el jutjat demana que l’acusat presti una fiança de 30.000 euros amb la finalitat d’assegurar el rescabalament de la víctima.Quan la investigació va sortir a la llum, el servei d’Inspecció de Justícia va suspendre el funcionari d’ocupació i sou durant sis mesos i té obert un expedient disciplinari, que ha quedat suspès a l’espera que es dicti una resolució judicial.

“Pot portar reclusió i inhabilitació per més de deu anys”

L’Audiència de Lleida ha celebrat o ha assenyalat fins a cinc vistes per delictes sexuals des del mes de setembre, quan va començar el curs judicial. A començaments de setembre, es va jutjar un veí de la Noguera acusat d’abusar sexualment de la neta d’una amiga.

En aquest cas, l’home, que s’enfrontava a fins nou anys de presó, va ser absolt per la falta de proves i les contradiccions de la denunciant. El tribunal lleidatà també ha acollit el judici contra un veí de la Seu d’Urgell que s’enfronta a una petició de gairebé vint-i-vuit anys de presó per haver contactat amb menors per internet per obtenir-ne imatges i abusar sexualment d’un d’ells. Encara no hi ha sentència.

En canvi, es va suspendre la vista contra un veí de la Torre de Capdella, al Pallars Jussà, que al desembre complirà noranta-quatre anys, acusat d’abusar sexualment d’una menor de vuit per analitzar si l’acusat està capacitat per declarar a causa de l’edat. Un altre home s’enfronta a una petició de set anys de presó acusat d’abusar de la seua cunyada discapacitada. La víctima va declarar que l’obligava a tenir relacions i veure vídeos sexuals.

La sentència està pendent. Finalment, s’ha jutjat un individu acusat de pegar i violar la seua parella a Tremp. La vista no ha finalitzat i continuarà el mes de novembre amb la declaració de la denunciant, que es va absentar el dia del judici.A tot això, s’hi ha de sumar els quatre empresonats de Rosselló acusats de violar una menor discapacitada.

Els quatre homes compartien un pis en aquesta localitat del Segrià. El jutjat que investiga el cas va ratificar la setmana passada la presó preventiva per a tots ells. Davant del jutge, es van negar a declarar.Enric Rubio, advocat del denunciant, va afirmar que “som davant de la presumpta comissió de dos delictes molt greus que poden arribar a portar penes de presó i d’inhabilitació absoluta superiors als deu anys”.

A més a més, va recordar en aquest sentit que “un funcionari està cridat a mantenir l’ordre i vetllar també pel benestar dels presos. No oblidem que una persona privada de llibertat, amb independència del que l’hagi portat a la presó, es troba aïllada i, per tant, presenta un estat d’especial vulnerabilitat”. Per tot plegat, “en cap cas un funcionari d’una presó es pot valer de la situació de superioritat que deriva del seu estatus com a autoritat”.

tracking