SEGRE

LLEIDA

Les visites als CAP per la Covid a Lleida, al nivell més baix des del juny

Ja no arriben a les 2.000 a la setmana, xifra que gairebé sempre s'ha superat durant la pandèmia || Un de cada tres metges està “cremat”, segons Metges de Catalunya

A l’esquerra, les aglomeracions que el CSIF denuncia al vestíbul de l’Arnau i, a la dreta, els mòduls al costat d’Urgències.

A l’esquerra, les aglomeracions que el CSIF denuncia al vestíbul de l’Arnau i, a la dreta, els mòduls al costat d’Urgències.CSIF

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El nombre de visites setmanals per la Covid que atenen els Centres d’Atenció Primària (CAP) de la província de Lleida és ara entre els més baixos de la pandèmia, només superats per dos setmanes del passat mes de juny, abans de la sisena onada. Segons les últimes dades del departament de Salut, entre el 10 i el 16 d’octubre es van registrar 1.174 consultes i, arran de la relaxació de les restriccions, van pujar lleument fins a les 1.981 entre el 17 i el 23 d’octubre, del 13 al 19 de juny van ser els 1.564 i del 20 al 26 de juny, 1.381. En la resta de setmanes, sempre s’han superat les 2.000 visites, amb un rècord en la del 19 al 25 de juliol del 2020 a causa de la segona onada a Ponent, amb 19.658. A la primera onada no hi va haver un recompte exacte setmanal.

Les taxes de risc de rebrot i de reproducció del virus es mantenen sense canvis significatius

Per la seua banda, el sindicat de Metges de Catalunya, majoritari a l’Atenció Primària, va demanar als facultatius que deixin de fer hores extres el 2022 per la “cronificació” del sobreesforç, ja que un de cada tres metges està cremat i el 51% té símptomes de cansament emocional a causa de la feina, segons un estudi del sindicat.Així mateix, malgrat el final de la majoria de restriccions, la situació epidemiològica continua estable i el risc de rebrot va baixar a Catalunya als 47 punts (-2); al pla de Lleida es va mantenir en els 94 punts i al Pirineu va disminuir als 48 (-3), i l’Rt a penes va variar i era d’1,04; 1,01 i 0,84, respectivament. El nombres d’ingressats a Catalunya era de 329 (-8), dels quals 91 seguien a l’UCI. A Ponent, hi havia 24 hospitalitzats (+3), amb 5 a l’UCI, els mateixos, i per la seua part al Pirineu hi continuava havent-hi cinc ingressats. Salut va notificar 500 casos a Catalunya, 43 al pla de Lleida i 3 al Pirineu, i 6 defuncions, cap a la província.

L’Arnau estudia reobrir la porta de consultes externes per evitar cues

El sindicat CSIF va denunciar ahir aglomeracions diàries d’usuaris a l’entrada principal de l’hospital Arnau de Vilanova i el risc que suposen quant al contagi de la Covid, per la qual cosa exigeix reorganitzar l’espai. En aquest sentit, va demanar reobrir la porta del jardí de les consultes externes, “per evitar aquestes situacions i facilitar l’accés dels usuaris al transport públic”.

Sobre aquesta qüestió, fonts de l’Arnau van assenyalar que “l’ocupació del vestíbul està regulada” a través del sistema d’accés a les consultes, ja que el tiquet d’accés no s’emet fins als trenta minuts anteriors a la visita. En qualsevol cas, van assenyalar que “les ocupacions no són diferents de la d’altres espais després de la relaxació de mesures” i que “responen al notable increment d’activitat de l’hospital per recuperar l’ajornada”. Tot i així, van afirmar que “valorarem l’obertura de la porta posterior, tot i que la zona està molt afectada per les obres de la Unitat Neonatal i del bloc quirúrgic”.

D’altra banda, el CSIF també va criticar els mòduls habilitats al costat d’Urgències com a sala d’espera, ja que “estan molt separats, no disposen de lavabo i és un espai molt reduït”. Des de l’hospital van explicar que els mòduls permeten ampliar espais quan hi hagi més afluència a Urgències.

Aforament complet en centres cívics i casals

La xarxa de centres cívics de la Generalitat ha recuperat l’aforament complet i el funcionament habitual previ a la pandèmia.

El departament d’Assumptes Socials va informar que arran de l’última resolució que flexibilitza les mesures contra la Covid, les activitats que es fan en aquests equipaments poden tornar a realitzar-se amb el 100% d’aforament, sempre que es porti màscara i es mantingui la distància mínima d’1,5 m. En les activitats que no sigui possible assegurar aquesta distància, com en el ball per a persones grans, caldrà adoptar mesures d’higiene i organitzatives per prevenir els riscos de contagi. En total, hi ha 130 centres a Catalunya entre casals cívics, de gent gran i cases del mar.

Aquest quadrimestre ofereixen 4.163 activitats, de les quals 2.026 són gratuïtes de programació pròpia i 2.137, de cessions a entitats sense ànim de lucre per fer activitats obertes.

A l’esquerra, les aglomeracions que el CSIF denuncia al vestíbul de l’Arnau i, a la dreta, els mòduls al costat d’Urgències.

A l’esquerra, les aglomeracions que el CSIF denuncia al vestíbul de l’Arnau i, a la dreta, els mòduls al costat d’Urgències.CSIF

tracking