SEGRE

Les zones de Lleida que acumulen més robatoris

La ciutat recupera el nivell de furts d'abans de la pandèmia amb més de 2.000 registrats de gener a setembre

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El municipi de Lleida ha registrat 2.129 furts del gener al setembre de 2021; uns 8 furts al dia de mitjana, segons dades dels Mossos d'Esquadra. Aquestes xifres indiquen que s'estan recuperant els nivells d'abans de la pandèmia ja que, en el mateix període del 2019 en van ser 2.314. Aquests delictes van disminuir el 2020, pels confinaments i la baixa mobilitat, fins als 1.770. Si bé els primers mesos del 2021 els furts continuaven a la baixa, a partir del segon trimestre de l'any, les xifres han començat a pujar i els furts al municipi de Lleida es concentren majoritàriament allà on hi ha més activitat, com a l'Eix Comercial, els mercats setmanals i, en les últimes setmanes, també a les zones d'oci com pubs i discoteques, que han reobert.

Tot i que l'inspector Xavier Ribelles, cap de l'Àrea Bàsica Policial (ABP) del Segrià, Garrigues i Pla d'Urgell, assegura que "Lleida és una ciutat segura, en general", reconeix, en una entrevista a l'ACN, que, com la majoria de delictes, els furts comencen a pujar i s'acosten als nivells del 2019, abans de la pandèmia. És per això que, de cara a les festes de Nadal, en què hi ha més persones en les zones comercials i es produeixen aglomeracions, "cal estar atents i no perdre de vista les nostres pertinences", recomana.

Precisament l'Eix Comercial i la Zona Alta són dues de les zones que concentres més furts, sobretot de bosses de mà i carteres. Ribelles recomana "evitar les motxilles i dur les bosses davant i tancades". En aquestes zones el perfil del lladre és una persona "coneguda pels botiguers i per la policia" i cometen aquests furts perquè "no tenen recursos i és la seva manera de viure". La treballadora d'una botiga de llenceria de l'Eix, Olga Ruskykh Sevchuk, explica que al carrer major "sempre passen coses" i que, després de la covid, "més de l'habitual". "Roben molt; roba, mòbils, carteres, tot el que poden", diu.

En canvi, en els mercats setmanals, com els del Camp d'Esports o el del Barris Nord, que són una altra de les zones on es cometen més furts, el perfil del lladre són persones especialitzades en cometre furts, que es desplacen des d'altres municipis en autobús o cotxe particular, explica l'inspector. Els més habituals són dones d'origen romanès que aprofiten descuits per robar moneders.

Per altra banda, on han augmentat més els robatoris, pel fet que fins ara estaven tancats, són als locals d'oci nocturn com pubs o discoteques. Només a Biloba, per exemple, les primeres setmanes d'obertura es van registrar una desena de furts cada cap de setmana, la majoria de mòbils. En aquests casos, tant el perfil del lladre com de la víctima és el d'una persona jove. "Els joves són més descuidats, sobretot quan estan de festa, duen el mòbil a qualsevol lloc, com a la butxaca posterior del pantaló, on és molt fàcil agafar-lo", explica Ribelles. Perquè els furts disminueixin cal, apunta l'inspector, augmentar la seguretat privada i instal·lar càmeres.

Precisament les càmeres ajuden molts cops la policia a identificar algunes de les persones que cometen furts en zones comercials, a més de la descripció que donen víctimes o testimonis. Tot i això, reconeix Ribelles, només una petita part dels furtadors acaben detinguts perquè els furts lleus, valorats en menys de 400 euros, no impliquen detenció. Un altre dels motius és que moltes vegades és "complicat" trobar-ne l'autor, ja que al mercat o a la discoteca, per exemple, moltes víctimes no s'adonen que els han furtat la cartera o el mòbil fins al cap d'una estona, explica.

Les zones de Lleida que acumulen més robatoris

Les zones de Lleida que acumulen més robatorisACN

Les zones de Lleida que acumulen més robatoris

Les zones de Lleida que acumulen més robatorisACN

tracking