SEGRE

LLEIDA

Lleida, on més repunta la Covid, però les hospitalitzacions no creixen

Ponent i el Pirineu, úniques regions sanitàries amb un risc alt || Els casos pugen un 43% des de la relaxació de les restriccions, encara que només hi ha 20 ingressats

Professionals de l'Arnau de Vilanova de Lleida atenen un pacient amb Covid a l'UCI.

Professionals de l'Arnau de Vilanova de Lleida atenen un pacient amb Covid a l'UCI.ICS LLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les regions sanitàries de Lleida i del Pirineu són les zones de Catalunya en les quals més torna a créixer la incidència de la Covid-19 després de tres setmanes de la relaxació de la majoria de les restriccions sanitàries, encara que sense que hi hagi més ingressos als centres hospitalaris. En concret, des del dia 8 d’octubre, els contagis a la demarcació han crescut un 43 per cent, i han passat dels 173 setmanals als 247, mentre que a Catalunya la pujada està sent més moderada, del 17 per cent, i passa dels 1.706 als 1.991. A més a més, el pla de Lleida i el Pirineu eren ahir les úniques regions que tornaven a tenir un risc de rebrot alt després del final de la sisena onada, amb 130 (+9) i 123 punts (+20), respectivament, i a Catalunya era de 51 punts (+1).

Respecte a l’Rt, al pla era d’1,21, al Pirineu, d’1,83 i a Catalunya, d’1,05. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ja va avisar que els contagis augmentarien, però que no es tornarien a registrar “onades”, sinó petits “repunts”, gràcies a l’efecte de la vacunació.Precisament, el nombre d’hospitalitzats a Lleida s’ha mantingut estable durant aquestes tres setmanes, amb una vintena, i a Catalunya han oscil·lat al voltant dels 335. Ahir, a Ponent hi havia vint hospitalitzats (-1), amb cinc a l’UCI, i al Pirineu, quatre.

Tots tenien més de trenta anys i ja no hi havia cap menor de 0 a 9 anys ingressat després de dos setmanes. A Catalunya hi havia 330 hospitalitzats (+9), dels quals 87 es trobaven a l’UCI (-3). D’altra banda, el departament de Salut va notificar 201 nous contagis, 42 a Lleida i 2 al Pirineu, i cap mort.

A Espanya, Sanitat no actualitzarà les dades fins avui. L’augment de casos de la Covid s’està registrant a tot Europa i alguns països tornaran a imposar restriccions, com ara els Països Baixos. A més, Alemanya es planteja reobrir els centres de vacunació i activar l’administració massiva de la tercera dosi.

De fet, Viena ofereix des d’avui la tercera injecció a tots els seus ciutadans majors de dotze anys. D’altra banda, Rússia va tornar a registrar 40.000 casos en un dia i va tancar el mes d’octubre amb gairebé un milió de contagis.

El món supera els cinc milions de morts per la pandèmia

La xifra global de morts per la Covid va superar ahir els cinc milions, segons el recompte de la Universitat Johns Hopkins. En concret, els Estats Units són el país amb la xifra de morts més elevada, amb més de 745.800, seguit pel Brasil, per sobre dels 607.800, i Índia, amb més de 458.000 morts. Respecte al total de contagis, se n’ha registrat més de 246 milions des de l’inici de la pandèmia. Per al secretari general de l’ONU, António Guterres, el fet d’haver arribat als 5 milions de morts representa “una vergonya global” i ens “recorda que s’està fallant en bona part del món”.

“Aquests no són números sobre un paper. Són mares i pares. Germans i germanes”, va afirmar Guterres, que va subratllar que mentre que els països rics estan distribuint una tercera dosi de la vacuna, “només un 5% de la població de l’Àfrica està completament vacunada”.

També va assegurar que la desinformació, el “nacionalisme de vacunes” i la falta de solidaritat global estan permetent que la Covid continuï estenent-se. L’objectiu, va recordar, és aconseguir que abans de finals d’any almenys el 40% de la població del planeta estigui vacunada (ara és del 39%) i que aquest percentatge ascendeixi al 70% a mitjans de 2022.

tracking