SEGRE

LLEIDA

Els ingressos i les atencions a nens per virus respiratoris, a nivells d'abans de la Covid

Després que el 2020 gairebé desapareguessin per la pandèmia || Una desena de menors, a l'Arnau per bronquiolitis, i els CAP diagnostiquen una dotzena de pneumònies al dia a nens de 0 a 9 anys

La façana principal de l'hospital Arnau de Vilanova.

La façana principal de l'hospital Arnau de Vilanova.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les hospitalitzacions i atencions a nens per altres virus respiratoris als centres sanitaris de Lleida tornen a situar-se a nivells d’abans de la pandèmia després que l’any passat el de la Covid fos tan preponderant que va fer que amb prou feines hi hagués grip, bronquitis, bronquiolitis o pneumònies, entre altres malalties. D’una banda, les dades del departament de Salut constaten que cada dia es diagnostica més d’una dotzena de pneumònies per qualsevol causa registrades en la història clínica d’Atenció Primària a nens de 0 a 9 anys a les regions sanitàries de Lleida i el Pirineu. Tanmateix, durant l’any passat per aquestes dates no hi havia gairebé cap diagnòstic.

A Catalunya, de mitjana són unes 200 pneumònies al dia en menors de nou anys, mentre que fa un any no superaven les trenta-cinc.Un altre factor que demostra la circulació d’altres virus respiratoris és que a l’hospital Arnau de Vilanova hi ha una desena de nens petits ingressats per bronquiolitis, l’habitual fins al 2019. “La incidència d’aquests virus sempre havia augmentat al novembre, després de l’inici del curs escolar, i ara estem atenent el mateix que abans de la pandèmia”, va explicar el cap de servei de Pediatria de l’Arnau, Eduard Solé, que va destacar que “l’estrany” va ser que l’any passat “només hi hagués Covid”. Això sí, va apuntar que es desconeix si la incidència d’aquests virus anirà a més o no.Per aquesta raó, Salut insta els majors de seixanta anys i persones de risc a vacunar-se de la grip, “ja que s’està notant la circulació de virus respiratoris, la qual cosa fa pensar que aquest hivern també ho farà el de la grip, malgrat que potser menys que abans de la pandèmia”.

D’altra banda, la unitat d’Intel·ligència Artificial Aplicada d’Eurecat, amb seu a Lleida, va assegurar que un nou model predictiu geoespacial, que ha desenvolupat amb l’empresa Facsa de Castelló, “permet prevenir riscos per a la salut pública a partir de les aigües residuals” i fer tot un seguiment epidemiològic.

Simón no veu necessària una tercera dosi “en general”

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va assegurar ahir que la transmissió de la Covid ha disminuït a Espanya gràcies a la vacunació, i que només l’arribada d’“una variant que creés alta transmissió” podria provocar una situació de gravetat. A més, va assenyalar que no veu necessària una tercera dosi “en general” i va indicar que “és millor donar-les [les vacunes] a països del tercer món”. Respecte a la vacuna als menors de 12 anys va explicar que “existeixen dubtes” perquè, als nens, “els afecta molt poc la malaltia”, per la qual cosa es tenen reticències a sotmetre’ls als possibles efectes secundaris de la inoculació, encara que siguin mínims. En una persona major de 12 anys, va dir Simón, el benefici de la vacunació és “molt superior als possibles efectes secundaris adversos”. Tanmateix, va indicar que, “si la letalitat de la Covid ara és de dos morts per cada deu mil habitants”, en el cas dels nens és de “tres de cada cent mil”, per la qual cosa els riscos per a ells són encara molt més baixos. A Catalunya han perdut la vida dos nens de 0 a 9 anys a causa de la Covid.

Salut gestionarà els centres d’atenció geriàtrica i pal·liativa

El Govern va aprovar ahir el decret llei que modifica el decret de promoció i finançament de l’atenció sociosanitària perquè passi a ser gestionada íntegrament pel departament de Salut mitjançant el CatSalut. Fins al moment era competència de la conselleria de Drets Socials, però el traspàs es deu a l’impacte de la pandèmia en les persones grans. Els centres sociosanitaris són dispositius sanitaris especialitzats en atenció geriàtrica i pal·liativa que formen part del sistema de salut pública. Està formada per 97 centres i un total de 8.500 llits. La gestió de les residències continua sent competència de Drets Socials.

Els contagis continuen pujant a Lleida, amb 4 ingressats més

La incidència de la Covid segueix en augment a les regions sanitàries de Lleida i del Pirineu, que ahir es mantenien com les úniques de Catalunya amb un risc de rebrot alt de 143 (+13) i 136 punts (+13), respectivament, mentre que la mitjana catalana era de 55 (+4). Salut va notificar 307 nous casos, 31 a Lleida i sis al Pirineu, i cap mort, però va registrar més ingressats. A Catalunya eren deu més, amb 340, encara que dos menys a l’UCI, amb 85; a Lleida eren quatre més, amb vint-i-quatre, i un menys en estat crític, amb quatre, i al Pirineu continuava havent quatre hospitalitzats. L’Rt va pujar al pla fins a 1,29, al Pirineu a 2,02 i a Catalunya a 1,10.

Un home rep la tercera dosi i la vacuna de la grip.

Un home rep la tercera dosi i la vacuna de la grip.MAITE MONNÉ

tracking