SEGRE

AGRICULTURA FAUNA

L'Horta de Lleida denuncia un augment de senglars, que destrossen cultius

També de conills i cabirols, i que cada vegada s'atansen més a les àrees urbanes || La FAV i pagesos afectats critiquen les dificultats per organitzar batudes

Adrià Huguet mostra una zona d’un camp de panís que ha estat arrasada pels senglars.

Adrià Huguet mostra una zona d’un camp de panís que ha estat arrasada pels senglars.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els veïns de l’Horta denuncien que en els últims mesos la població de senglars, conills i fins i tot cabirols que danyen els cultius de la zona ha augmentat i que “s’atansen cada vegada més a zones urbanes”. Així ho va assegurar ahir el president de la comissió de l’Horta de la Federació d’Associacions de Veïns (FAV), Francesc Montardit, que va detallar que “a la tardor és quan hi sol haver més danys en cultius causats per aquests animals, però aquest any hem notat un increment important de la població tant de conills com de senglars i cabirols que destrossen cultius”. Aquestes incursions dels animals en finques afecten diverses partides, des de Copa d’Or “fins a la Caparrella, Rufea, Camí de la Mariola i Grenyana,” va assenyalar Montardit.

El president de la comissió de l’Horta creu que “a causa dels confinaments per la Covid s’han atansat més a les zones urbanes per aconseguir menjar i, si a això li sumem el fet que no s’han fet tantes batudes de caça com altres anys, ha comportat un augment important de la població, sobretot de conills.” Al seu torn, Montardit va criticar “la dificultat que suposa des del punt de vista administratiu demanar que t’autoritzin fer batudes, ja que d’una banda s’ha de demanar permís a la Paeria, Generalitat i Agents Rurals i, per una altra, aconseguir caçadors disposats a participar-hi, ja que cada vegada n’hi ha menys”. És per aquesta raó que va reclamar “comprensió i diligència” a les administracions a l’hora concedir aquests permisos, ja que, “quan per fi aconsegueixes una autorització, ja tens mig cultiu destrossat. La burocràcia no hoposa gens fàcil”.Un dels agricultors que han patit destrosses a les seues finques és Adrià Huguet, que assenyala que per culpa dels senglars “he perdut el 20 per cent del panís que havia sembrat a Copa d’Or, igual que el meu veí”.

Va assegurar que “si permetessin fer batudes puntuals de caça la situació canviaria molt i es controlaria la població de senglars i altres animals, però de moment resistim de la manera que podem”. Huguet va recordar que “cada femella de senglar pot parir fins a 12 porcells de senglar, per la qual cosa, si no es controla la població, en un any pot disparar-se”.

tracking