SEGRE

Protesta dels funcionaris de la presó de Ponent contra les agressions d'interns

Unes 150 persones convocades pels sindicats CSIF, CCOO i UGT s'han concentrat a les portes del centre penitenciari

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Unes 150 persones s'han concentrat aquest dijous a les portes del Centre Penitenciari de Ponent per denunciar l'augment de les agressions a treballadors del centre per part d'interns, després que el diumenge passat un pres donés un cop de puny al cap de la unitat de Servei Interior. A la protesta s'ha llegit un manifest conjunt dels tres sindicats convocants, CSIF, CCOO i UGT, que exigeix un canvi en la direcció del centre penitenciari, un augment de personal, dotar de més autoritat als funcionaris i la rehabilitació de les instal·lacions del centre. Des del sindicat CSIF avisen que la concentració "només ha estat el punt de sortida" i que les actuacions continuaran fins que l'administració no solucioni les seves demandes.

La concentració, convocada per CSIF, CCOO i UGT, ha estat encapçalada per una pancarta amb el lema 'Per la nostra dignitat'. A la protesta hi ha participat unes 150 persones, entre elles treballadors del centre que denuncien que l'agressió de diumenge passat no va ser un cas "puntual". De fet, el manifest que s'ha llegit a l'acte denuncia que les agressions al centre penitenciari lleidatà han augmentat un 66% respecte el mateix període de l'any passat. "La plantilla pateix un risc constant de patir una agressió física i allò que és pitjor, les seqüeles psíquiques que se'n deriven", assenyala el text.

El responsable del CSIF a Lleida, Modesto Berciano, atribueix aquest augment de les agressions a la política penitenciaria "absurda" de la conselleria de Justícia i a la falta d'autoritat dels mateixos treballadors. "Son incapaços d'atorgar-nos l'autoritat que ens mereixem", apunta. En aquest sentit, ha criticat i demanat la derogació de la circular 2/2021, un protocol que ordena als treballadors a esgotar la via verbal amb els interns abans d'aplicar mesures per a reduir-los i immobilitzar-los.

Així mateix, el manifest també demana "acabar amb l'augment desproporcionat d'interns amb problemes psiquiàtrics", que, segons diuen, provoca un "increment de les situacions de risc".

Un altre motiu, és la falta "estructural" de personal. De fet, Berciano ha denunciat que gairebé la meitat dels treballadors del centre tenen plaça provisional i que gran part de la plantilla està envellida. "Cada mes tenim una o dos baixes per invalidesa o jubilació", ha indicat. A més, els sindicats també han demanen tornar al sistema de repartició de medicació diluïda, ja que alerten que actualment hi ha interns que no es prenen les pastilles que tenen receptades sinó que se les venen. Això, avisen, provoca diversos problemes, com ara medicació pautada que no es pren, barreja de pastilles amb altres substàncies, tràfic de pastilles i conseqüents deutes i ajustament de comptes.

Un moment de la concentració de treballadors de la presó de Ponent.

Protesta dels funcionaris de la presó de Ponent contra les agressions d'internsAlbert Guerrero

tracking