SEGRE

EDUCACIÓ LLENGUA

Menys de la meitat d'alumnes i docents utilitzen sempre el català

Segons un estudi, a quart d'ESO són el 39,4% i 46,8%, respectivament, i en activitats grupals és pitjor || Pla de xoc per revertir la caiguda des del 2006

Gonzàlez-Cambray i Garriga van presentar ahir l’estudi.

Gonzàlez-Cambray i Garriga van presentar ahir l’estudi.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ús del català als centres escolars ha patit un retrocés en els últims anys. El departament d’Educació disposa d’unes primeres dades de la situació a quart d’ESO, que revelen que cada vegada són menys els professors que es dirigeixen en català als alumnes sempre o gairebé sempre dins de la classe: el 2006 eren el 63,7% i el 2021 representen el 46,8 per cent. La situació és similar entre els alumnes, ja que només el 39,4% es dirigeix al professorat en català, quan el 2006 eren el 56%.

A més, el percentatge d’alumnes que utilitzen sempre o gairebé sempre el català en activitats de grup ha passat del 67,8% el 2006 al 21,4 per cent aquest any. Els departaments de Cultura i Educació consideren que no s’ha fet prou en els últims anys i per això han impulsat un pla de xoc per revertir la situació. S’iniciarà aquest curs com a prova pilot en 200 centres per arribar a tots els públics i concertats en quatre anys.

Anualment s’hi incorporaran 1.000 centres durant els tres pròxims cursos.“La situació social del català és preocupant”, va manifestar el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, que va dir que de la mateixa manera que un professor s’adapta als projectes educatius del centre, també ho ha de fer amb els projectes lingüístics. I és que ha baixat del 10,5 per cent al 3,1% els docents que no utilitzen “mai” el català o “gairebé mai”, però els que reconeixen fer-ho “poques vegades” se situen en el 12,3 per cent.En aquest pla hi haurà formacions al professorat, es constituiran grups impulsors dins de cada centre, i en el marc del Pacte Nacional per la Llengua es recollirà més informació sobre la situació lingüística de les escoles i es treballarà amb la conselleria d’Investigació i Universitats per reforçar la formació en català dels futurs docents. Per la seua part, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, va afirmar que el model català de política lingüística “necessita una revisió a fons” i que el Govern entra en una nova etapa en aquest àmbit.

tracking