SEGRE

Personal mèdic del Santa Maria de Lleida es planta per l'excés de guàrdies

Una trentena de facultatius denuncien que pateixen una "situació extrema" d'esgotament físic i mental

Imatge de l’hospital Santa Maria de Lleida.

Imatge de l’hospital Santa Maria de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Prop d'una trentena de facultatius de l'Hospital Santa Maria de Lleida, amb el suport i assessorament de Metges de Catalunya (MC), s'han plantat i han decidit no fer més hores d'atenció continuada (guàrdies) que les 499 hores anuals màximes exigibles per conveni col·lectiu, atesa la "situació extrema" d'esgotament físic i mental que asseguren patir. Es tracta de professionals de medicina interna, geriatria, la unitat de cures intensives (UCI), i del Programa d'Atenció Domiciliària i Equips de Suport (PADES). Els afectats, molts dels quals també cobreixen vacants de la plantilla mèdica a l'Hospital Arnau de Vilanova, han presentat un escrit adreçat al gerent territorial de l'ICS, Ramon Sentís.

En aquest escrit, els facultatius assenyalen que l'estat de saturació pel que fa a la realització de la jornada d'atenció continuada ha esdevingut totalment "insostenible". Així, afirmen que, si d'aquí a final d'any mantenen la seva jornada ordinària prevista i les guàrdies de presència física programades, sobrepassaran igualment la jornada anual màxima de 2.187 hores pactada en el conveni.

És per això que comuniquen a Sentís que no faran ni una hora més de les acordades i demanen una reunió urgent per adequar els calendaris laborals dels facultatius a la normativa vigent. En cas de no consensuar una solució, adverteixen que l'atenció continuada de determinats serveis podria quedar sense cobrir alguns dies, així com també la jornada ordinària, atès que els professionals haurien acomplert les 2.187 hores anuals abans d'arribar a 31 de desembre de 2021.

Per al delegat de MC a l'Hospital Santa Maria, Santiago Miguelsanz, aquest conflicte evidencia la manca de personal que assota el sistema sanitari català i la nul·la planificació dels seus responsables. En aquest sentit, diu que no poden aguantar més, que estan "totalment esgotats i cremats". Per això, remarca que és "inadmissible" que hi hagi metges que hagin fet set guàrdies alternades, un dia si i un dia no, durant dues setmanes sense poder gaudir dels descansos fixats per llei, o que la direcció del centre hagi permès a un facultatiu fer dos dies seguits de guàrdia.

Miguelsanz recorda que, al juliol passat, el sindicat ja va avisar a l'hospital que alguns especialistes havien realitzat el nombre màxim d'hores de guàrdia anuals previstes en el conveni i que calia resoldre amb rapidesa aquesta anormalitat.

tracking