SEGRE

LLEIDA

Plantada de trenta metges del Santa Maria de Lleida a les guàrdies extraordinàries per excés d'hores

Metges de Catalunya afirma que són el 80 per cent dels facultatius que fan atenció continuada

Imatge d’arxiu d’una vaga a l’hospital fa tres anys.

Imatge d’arxiu d’una vaga a l’hospital fa tres anys.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una trentena de metges de l’hospital Santa Maria s’han “plantat” i han decidit no fer més hores d’atenció continuada (guàrdies) que les 499 anuals màximes exigibles per conveni col·lectiu, atesa la “situació extrema” d’esgotament físic i mental que pateixen aquests professionals de Medicina Interna, Geriatria, Ginecologia, de l’UCI i del Programa d’Atenció Domiciliària i Equips de Suport (Pades). Els afectats tenen el suport i l’assessorament jurídic del sindicat Metges de Catalunya, que afirma que són el 80% de tots els que fan guàrdia. Entre ells no hi ha el servei de Psiquiatria, “ja que no es troba l’esmentada situació”.

Aquests metges també cobreixen vacants a l’Arnau de Vilanova a causa de la manca de facultatius, que durant l’estiu encara va ser més alta perquè el període de vacances va coincidir amb la sisena onada de la Covid. Els afectats han dirigit un escrit al gerent territorial de l’ICS i de GSS –empresa que gestiona el Santa Maria–, Ramon Sentís, en què assenyalen que “l’estat de saturació” per les guàrdies, ha acabat sent “totalment insostenible” i que inclús si fins a finals d’any mantenen la jornada i guàrdies previstes, sense cap d’extraordinària, sobrepassaran les 2.187 hores màximes pactades.Per aquesta raó, afirmen que “no faran ni una hora més de les acordades” i demanen una solució o “les guàrdies de determinats serveis podrien quedar sense cobrir alguns dies, així com també la jornada ordinària”. El delegat de Metges de Catalunya al Santa Maria, Santiago Miguelsanz, va dir que aquest conflicte “evidencia la falta de personal”.

“És inadmissible que hi hagi metges que hagin fet set guàrdies alternades, un dia sí i un dia no, durant dos setmanes sense el descans per llei, o que la direcció del centre hagi permès a un facultatiu fer dos dies seguits de guàrdia.” Miguelsanz va dir que el mes de juliol ja es va advertir del problema.Per la seua banda, la gerència de l’ICS i GSS va assenyalar que s’estan “fent tots els esforços possibles per contractar facultatius i infermeres considerant la manca de professionals” i va agrair “l’esforç ingent” dels sanitaris.

‘Guerra’ de farmacèutiques per la ‘millor’ pastilla contra la Covid

La companyia farmacèutica Pfizer va anunciar ahir una píndola experimental per tractar la Covid que diu que redueix el risc d’hospitalització i mort en gairebé un 90%. L’anunci arriba després que l’Agència Europea de Medicaments (EMA) oferís assessorament als països que vulguin emetre individualment autoritzacions d’ús d’emergència del molnupiravir, de la farmacèutica Merck, amb una eficàcia del 50 per cent i que el Regne Unit ja ha autoritzat.

Els Estats Units ja la utilitzen des de fa un mes.D’altra banda, diversos centres mèdics i fundacions de Catalunya i Espanya busquen voluntaris per participar en una nova fase de l’assaig clínic de la vacuna d’Hipra contra la Covid. Han de ser majors de divuit anys que hagin rebut la vacuna de Pfizer fa almenys sis mesos.Respecte al balanç diari, el nombre d’ingressats al pla de Lleida va baixar en tres persones, amb 25, de les quals 4 eren a l’UCI (+1), i per la seua part al Pirineu hi continuava havent un hospitalitzat. A Catalunya eren 324 (-3), 78 a l’UCI (-1). Salut va notificar 797 casos, 58 a Ponent i 11 al Pirineu, i tres víctimes mortals, cap a la província. Ahir, les taxes es van mantenir estables.

tracking