SEGRE

LLEIDACATALUNYAESPANYA(3)MÓN

Almenys 280 sanitaris de Lleida no s'han vacunat contra la Covid

Almenys 280 professionals de Lleida no s'han immunitzat contra la Covid, el 5,6% || Salut sorteja forfets per esquiar entre tots els seus empleats per incentivar que es vacunin contra la grip

Imatge d’arxiu d’una professional sanitària al rebre la vacuna de Moderna.

Imatge d’arxiu d’una professional sanitària al rebre la vacuna de Moderna.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Almenys 280 professionals de l’Atenció Primària i Hospitalària de Lleida no s’han vacunat contra la Covid-19. Són el 5,6% del total, segons el departament de Salut. El sistema sanitari públic té uns 5.000 empleats en plantilla a la província, encara que des de la conselleria van assenyalar que hi ha més personal d’altres proveïdors, però no van facilitar el total de treballadors.

Així, a Lleida, el 94,4% de sanitaris té la pauta completa de la vacunació contra la Covid i a Catalunya és del 95%, uns percentatges molt alts respecte a altres països. “Aquí, sempre hi ha hagut una minoria de sanitaris que no es volen vacunar, ni de la Covid ni de cap altra malaltia”, va afirmar ahir la presidenta del Col·legi d’Infermeria de Lleida, Mercè Porté, que va afegir que “alguns no volen perquè no estan convençuts, perquè creuen que no els fa falta o perquè no es volen posar res al cos, ja que porten una vida més naturalista”. Tot i així, va valorar positivament que “pràcticament tot el personal estigui vacunat i que ho prioritza per treballar amb la màxima seguretat”.

Porté va explicar que en països com Bulgària, Ucraïna, Alemanya o França “costa més” que la gent es vacuni. “Nosaltres tenim una cultura de la prevenció de la salut més assimilada”, va manifestar. De fet, fa un parell de mesos que França va suspendre d’ocupació 3.000 sanitaris per negar-se a vacunar-se contra la Covid.

Des del Col·legi de Metges de Lleida van valorar “positivament” la “implicació” del personal sanitari que es va vacunar “per posar fi a la pandèmia” i van animar a vacunar-se “els que no ho han fet per diferents motius”.Precisament, Salut va llançar ahir la campanya V de Vacuna’t per incentivar la vacunació de la grip entre els sanitaris. Es tracta d’una marató per emfatitzar la importància de vacunar-se contra la grip per protegir-se un mateix i per evitar la transmissió del virus als pacients i als companys de feina. Els professionals poden compartir la seua experiència publicant una foto per animar altres companys a vacunar-se a través de Twitter i Instagram amb l’etiqueta #Vdevacunat. Entre totes les fotografies rebudes se sortejaran sis forfets per anar a esquiar a Espot, Port Ainé, Boí Taüll, Vallter, La Molina i Vall de Núria.

«Sempre hi ha una minoria que no vol vacunar-se, però en altres països és més gran»

D’altra banda, el ministeri de Sanitat permet que les persones que van rebre només una dosi de la vacuna contra la Covid per haver-se infectat anteriorment poden rebre la segona per viatjar, com demanen alguns països com els EUA. La presidenta del comitè assessor del Govern en matèria de la Covid, Magda Campins, va descartar ahir que ara per ara s’hagin d’aplicar noves restriccions. Va afirmar que, si no hi ha una afectació en el sistema sanitari, no és necessari tornar a implementar mesures més estrictes, com les aplicades anteriorment, i va considerar que es poden mantenir les actuals.

Tanmateix, va alertar que hi ha certes intervencions i operacions que no es poden deixar de fer, com trasplantaments o cirurgies cardíaques, per la qual cosa va situar en 200 els llits d’UCI ocupats per pacients amb Covid com a límit hipotètic a partir del qual sí que seria necessari revertir mesures. Sobre això, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va dir fa unes setmanes que el límit per plantejar l’aplicació del certificat Covid en alguns sectors per evitar més restriccions era superar el llindar dels 100 crítics. Malgrat això, els ingressats a l’UCI no han augmentat i ahir n’hi havia 79, amb un total de 321 hospitalitzats (+4).

A Ponent, el nombre d’ingressats no va variar i seguia sent de 28, amb 4 a l’UCI, i hi havia un menor de 9 anys ingressat. Al Pirineu hi havia dos hospitalitzats. Salut va notificar 472 casos, 73 a Lleida i 2 al Pirineu, i les taxes es van mantenir estables, encara que el Pirineu va deixar enrere el risc de rebrot alt, amb 97 punts (-22).

Falsificacions de certificats Covid per 150 euros a través d’apps

L’Oficina de Seguretat de l’Internauta de l’Institut Nacional de Ciberseguretat alerta que s’han detectat diversos grups de Telegram en els quals s’ofereix ajuda per aconseguir de forma il·legal el certificat Covid o una PCR negativa. A través d’aquesta aplicació s’ofereixen aquests certificats per 150 euros. A més de ser il·legal, alguns usuaris que han intentat obtenir l’esmentat certificat s’han convertit en víctimes d’un frau, ja que en moltes ocasions ni tan sols arriben a rebre el document. Els falsificadors només admeten el pagament en bitcoins, ja que la criptomoneda és més difícil de rastrejar. S’aconsella eliminar els xats i bloquejar el contacte si s’han iniciat converses.

El Consell de Ministres impedeix nous copagaments sanitaris

El Consell de Ministres va donar ahir el vistiplau a l’avantprojecte de llei d’Equitat, Universalitat i Cohesió, que té per objectiu impedir nous copagaments sanitaris, i que la gestió directa pública sigui la “fórmula preferent” en el Sistema Nacional de Salut. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, va afirmar que es deroga la llei del govern popular de José María Aznar, que permetia recórrer a fórmules per a la privatització de la sanitat pública. Tanmateix, la nova norma continua permetent altres fórmules de privatització, sempre que sigui de “caràcter excepcional”, cosa que ha provocat un altre xoc entre PSOE i Unides Podem, que amenaça de votar en contra de la llei.

tracking