SEGRE

Representants sindicals de la presó de Lleida es reuniran divendres amb el secretari general de Justícia

Donen per finalitzada la tancada als Serveis Territorials després d'una trobada d'una hora amb la directora

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els representants sindicals de la presó de Lleida que s'han tancat aquest migdia als Serveis Territorials de Justícia exigint reunir-se amb la directora, Montserrat Messeguer, han donat per finalitzada l'acció després que la responsable territorial del departament els hagi rebut al despatx. La trobada s'ha allargat una hora i els treballadors tancats li han exposat la situació "greu" que estan vivint els últims mesos al Centre Penitenciari de Ponent i li han lliurat escrits amb les peticions, que han estat registrats i enviats també a la consellera de Justícia i al Jutjat de Vigilància Penitenciària. Segons UGT, s'ha acordat una nova reunió, aquest divendres amb el secretari general de Justícia, a l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI).

Un centenar de persones s'han concentrat aquest dijous davant dels jutjats de Lleida per denunciar la situació d'inseguretat al Centre Penitenciari de Ponent, la insalubritat de la instal·lació i per reclamar que s'ampliï la plantilla. Durant l'acte s'ha llegit un manifest reclamant que l'administració vetlli per dignificar la feina dels funcionaris.

Posteriorment han caminat fins als serveis territorials de Justícia de Lleida, on representants dels sindicats CSIF, CCOO, UGT i ACAIP, han entrat i s'han tancat. Tot i que els mitjans de comunicació no hi han pogut accedir, els quatre representants sindicals tancats han compartit un vídeo gravat des de l'interior dels serveis territorials de Justícia en què insistien a reclamar la reunió.

El delegat d'UGT Presons de Lleida ha volgut transmetre el "malestar" de la plantilla per la manca de personal i l'envelliment dels treballadors que farà agreujar "encara més" la situació. Lamenta que només s'hagi convocat un concurs en 10 anys i demanen més convocatòries per augmentar les places de funcionaris de presons.

A més, ha denunciat, en el cas del Centre Penitenciari de Ponent, estan patint des de fa mesos "aldarulls i agressions greus" per part d'interns amb patologies psiquiàtriques, quan a la presó de Lleida no hi ha cap mòdul especialitzat. És per això que demanen el trasllat d'aquests presos a altres centres on puguin ser tractats correctament. "Hi ha fins i tot interns que repeteixen les agressions, els trencaments de cel·les o els incendis i no pot ser que el funcionari de presó hagi de fer de metge, de bomber i de psicòleg", denuncia. A més, lamenta que la feina que fan és "molt complicada" i que no estan rebent el suport del departament.

Un altre dels problemes que està augmentant, segons el seu entendre, l'agressivitat dels interns, és pel canvi de la medicació, que abans es donava diluïda i ara es reparteix en pastilles. "Molts interns trafiquen amb la medicació i qui se l'ha de prendre, no ho fa, amb les conseqüències de comportament que això implica", explica el delegat d'UGT.

D'altra banda, el responsable del CSIF a Lleida denuncia que l'estat del Centre Penitenciari de Ponent és "ruïnós". "Fa fàstic treballar-hi i els funcionaris s'han de posar els mitjons per sobre dels pantalons perquè no els hi entrin paneroles", denuncia.

Breciano també alerta de la falta de personal. Hi ha 450 treballadors i els interns superen els 700, explica. "Som 3 funcionaris per mòdul i hauríem de ser 4 o 5", apunta. A més, afegeix, cada nit es fan hores extraordinàries. Assegura que el 2021 els funcionaris de la presó de Lleida han fet més de 22.000 hores extres. "Volem més treballadors en comptes d'allargar les jornades dels existents", reclama, i xifra en una cinquantena els funcionaris que caldria sumar a la plantilla de la presó de Lleida.

A més, afegeix molts dels treballadors són grans i una cinquantena poden accedir a una segona activitat allunyada dels interns o a jubilació anticipada i per tant la situació s'agreujarà. En aquest sentit, recorda a l'administració que està "incomplint de manera reiterada" l'acord signat al 2006 que dona dret als treballadors de més de 57 anys d'acollir-se a la segona activitat. "Ho poden fer i no els estan deixant", denuncia.

Funcionaris es tanquen a Justícia de Lleida per exigir una reunió amb la directora sobre la situació a la presó

Funcionaris es tanquen a Justícia de Lleida per exigir una reunió amb la directora sobre la situació a la presóUGT

tracking