SEGRE

TRIBUNALS ECONOMIA

Més de tres-cents lleidatans s'han vist beneficiats per la llei de la Segona Oportunitat

Els experts sospiten dels canvis que prepara el Govern central, amb més requisits d'accés, i exigeixen que s'apliqui també a l'endeutament amb l'administració

Una segona oportunitat

Una segona oportunitatJORDI ECHEVARRIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Començar de cap i de nou. Aquest és l’esperit de la llei de Segona Oportunitat, a la qual des del 2015 s’han pogut acollir més de tres-cents lleidatans. Malgrat que és una xifra elevada, els experts assenyalen que podrien ser moltes més les persones que podrien beneficiar-se d’una normativa que asseguren que encara és “la gran desconeguda”.

Fonts judicials assenyalen que podrien ser uns 1.000 els lleidatans que podrien haver accedit a l’exoneració de deutes. Per promoure’n l’aplicació i coneixement per part de la ciutadania, aquesta setmana es va celebrar a Barcelona el primer congrés europeu sobre la llei de Segona Oportunitat, organitzat pel Col·legi de l’Advocacia de Barcelona. Els experts van aprofitar aquest fòrum per reclamar una “exoneració plena” del deute dels deutors de bona fe que s’acullen a aquest procediment i van desconfiar dels possibles canvis que podria introduir la nova llei concursal que prepara el Govern espanyol per a l’any vinent i que podria deixar fora l’exoneració del deute amb les administracions públiques, com la Seguretat Social i Hisenda.

En aquest sentit, l’advocada d’Agramunt Marta Bergadà assenyala que “no perdonar el deute públic abocaria petits empresaris i particulars que no poder fer-se càrrec dels pagaments a l’economia submergida, la qual cosa va en contra del mateix esperit de la llei de Segona Oportunitat, i se’ls vetaria la possibilitat de tornar a estar al mercat i generar economia i ocupació”. Fins al juliol del 2022 estarà en vigor la pròrroga que preveu una directiva europea per perdonar el deute públic i els experts exigeixen que es mantingui a la reforma de la llei concursal.

Es preveu una allau de casos de segona oportunitat per la pandèmia, però no de forma immediata

Així mateix, es preveuen altres canvis que per als experts són positius, ja que s’agilitzarà el procés i s’evitarà el col·lapse dels jutjats d’instrucció portant els casos al mercantil, però adverteixen que també hi haurà nous requisits per poder accedir-hi.Bergadà també recorda que amb la pandèmia ha augmentat l’endeutament, la qual cosa duria a una “allau” de sol·licituds per acollir-se a la segona oportunitat. “Aquest tsunami ja arribarà”, assegura

"He pogut tornar a començar"

Marc Selma, un veí de Tàrrega de 46 anys, és un dels més de 300 lleidatans que fins a la data s’han pogut acollir a la llei de Segona Oportunitat i, amb aquesta, exonerar els seus deutes per poder començar de nou. “Tenia una empresa amb catorze treballadors i va arribar un moment en què va començar a baixar la feina. Anava ampliant el crèdit per mantenir-la a la superfície, però la pilota s’anava fent cada vegada més gran, fins que ja no vaig poder més”, explica a SEGRE.

Quan ja estava al límit, amb sis a la família i sense poder arribar a finals de mes, una amiga li va parlar de la possibilitat d’acollir-se a la llei de Segona Oportunitat. “No m’ho creia, pensava que era una broma, com m’havien de perdonar tots els deutes?”, explica que va pensar en aquell moment. L’advocada va presentar la documentació i el jutge li va concedir l’exoneració, més de 323.000 euros. “Recordo que quan em va trucar l’advocada per dir-m’ho estava fent cua al CAP per a una PCR. Em saltaven les llàgrimes, no m’ho podia creure”, relata.

Per a Selma, allò va ser, sens dubte, una segona oportunitat. “He tornat a començar de nou, ara tinc una feina i vaig tranquil, ja ningú m’assetja a cartes i trucades pels deutes. Vaig estar cinc anys en un desfici, et canvia el caràcter, et veus enfonsat, i quan el jutge em va concedir l’exoneració, va ser un canvi radical”, assegura. Davant del desconeixement que hi ha encara sobre la llei de Segona Oportunitat, assenyala que ell era un incrèdul, però que ara que ha vist que és possible, ho ha comentat a altres persones que coneix i viuen una situació que ell ha pogut deixar enrere.

tracking