SEGRE

Cambray diu que Alegria li ha donat "garanties" que no executarà el 25% de castellà a les aules

El Govern espanyol diu que és la Generalitat la que té les competències

Imatge d'arxiu d'una aula buida.

Imatge d'arxiu d'una aula buida.Lleonard Delshams

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conseller d’Educació de la Generalitat, Josep Gonzàlez-Cambray, ha assegurat aquest dimecres que la ministra d’educació, Pilar Alegría, li ha donat "garanties" que no executarà la decisió del Tribunal Suprem (TS), que ha reafirmat l’obligació d’un mínim del 25% d’ensenyament en castellà dins del sistema educatiu de Catalunya.

En una entrevista a Rac1, el conseller ha dit que el ministeri citarà que es compleixi la LOMLOE, segons li ha traslladat Alegria, i ha afirmat que l’esmentada llei educativa estatal garanteix l’aprenentatge de les dos llengües en les comunitats amb llengua cooficial.

D’altra banda, ha assegurat que "no s’està exposant als directors dels centres" perquè el departament els dona cobertura i no els passa cap pressió –en les seues paraules–. "L’escola no ha de decidir res. Ha de continuar fent el treball com a fins ara i desplegant els projectes lingüístics com els tenia fins avui. La sentència no ens afecta", ha manifestat.

Gonzàlez-Cambray ha dit que, al contrari, davant el retrocés de l’ús del català que suggereixen els estudis del departament, prendran "decisions perquè els projectes lingüístics donin resposta a la Llei d’Educació de Catalunya".

El Govern espanyol diu que és la Generalitat la que té les competències

La ministra de Política Territorial i portaveu del Govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha defensat aquest dimecres que l’Executiu no té les competències per executar la sentència del Tribunal Suprem que confirma l’obligació d’un mínim del 25% d’ensenyament en castellà en el sistema educatiu català, ja que l’Educació està en mans de les comunitats i, per tant, de la Generalitat. En tot cas, fonts governamentals expliquen que, com passa amb qualsevol sentència, els Ministeris afectats estan estudiant el cas, i a l’espera de veure què diuen els informes jurídics que sempre s’elaboren en aquestes situacions.

"El Govern espanyol no té aquestes competències", ha respost la ministra en declaracions als periodistes als passadissos del Congrés, en ser preguntada en concret sobre si l’Executiu instarà el Govern català a complir la sentència de Suprem. Aquestes competències són de la Generalitat, segons han explicat després les fonts consultades.

No obstant, la Generalitat ha deixat clar que no vol acatar la sentència i, de fet, el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha demanat aquest dimecres per carta als directors dels centres educatius catalans que no canviïn el seu projecte lingüístic docent: "Volem que continueu treballant exactament com a fins ara".

Encara així, l’Executiu entén que el compliment d’aquesta sentència depèn del Govern català, ja que és aquesta administració i no el Govern espanyol la que té les competències en Educació. Això sí, Rodríguez ha defensat que l’Executiu central respecta les sentències i les executa quan li correspon.

tracking