SEGRE

TRIBUNALS IMMERSIÓ LINGÜÍSTICA

El Suprem obliga a fer el 25% de les classes en castellà al rebutjar el recurs del Govern

Gonzàlez-Cambray ho considera “un nou atac frontal al sistema educatiu” i assegura que els centres “no hauran de canviar el model lingüístic” || Afirma que nova llei estatal “respectarà la immersió”

Els consellers Josep Gonzàlez-Cambray i Natàlia Garriga, ahir valorant la decisió del Suprem.

Els consellers Josep Gonzàlez-Cambray i Natàlia Garriga, ahir valorant la decisió del Suprem.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Suprem va confirmar ahir l’obligació que hi hagi un mínim del 25% d’ensenyament en castellà als centres educatius catalans després de rebutjar el recurs de cassació que va presentar la Generalitat contra una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Una decisió que el conseller d’Educació del Govern, Josep Gonzàlez-Cambray, no va dubtar a qualificar d’“un nou atac frontal al sistema educatiu català”. Va afirmar que “l’aprenentatge de les llengües no va de percentatges” i va enviar un missatge de tranquil·litat.

La decisió del Suprem ratifica la sentència dictada pel TSJC el desembre de l’any passat després que el 2016 l’Advocacia de l’Estat presentés un recurs contra la Generalitat al considerar que incomplia “els barems consolidats” per la llei d’Educació del 2013, coneguda com la llei Wert, que fixava el castellà com a llengua vehicular a les comunitats amb llengües cooficials.El conseller d’Educació va indicar que suposa “un menyspreu per als professors que sigui un jutge qui determini de forma arbitrària el percentatge d’hores que són necessàries per aprendre una llengua” i va recordar que en les proves d’avaluació que fan en sisè de Primària els alumnes catalans treuen les mateixes qualificacions en català i en castellà i que fins i tot són millors que els d’altres comunitats en les quals el castellà és l’única llengua. Per tot plegat, González-Cambray va dir que aquesta nova situació no suposarà “cap canvi” en el sistema vigent i que qui ha dictat aquesta sentència “desconeix la realitat lingüística d’aquest país”, i va afegir que no hi ha un conflicte lingüístic.Gonzàlez-Cambray va dir que va parlar amb la ministra d’Educació, Pilar Alegría, que li va transmetre que vol aplicar a la nova llei estatal, la Lomloe, que preveu “garantir l’aprenentatge de llengua catalana i la castellana” i que aquesta última no sigui vehicular en comunitats amb llengües cooficials. Va afegir que la nova llei i la mateixa ministra no exigiran complir la sentència del TSJC per “no envair competències” de la Generalitat i “respectarà la immersió”.

Aragonès es reuneix amb entitats i recalca que el català no es toca

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va qualificar d’“un atac molt greu” la decisió del Suprem i va defensar que el model d’immersió lingüística és una garantia de cohesió social. “El català a l’escola no es toca”, va dir. Per això, ahir mateix es va reunir amb entitats educatives i culturals per treballar “una resposta conjunta” i va considerar que la “ingerència és una falta de respecte als docents”, i que el Govern treballarà en totes les vies possibles i no delegarà la responsabilitat en els professors i els centres educatius. Per la seua part, el sindicat majoritari al sector educatiu, Ustec·Stes, ho va qualificar d’“una molt mala notícia” i va demanar a la Generalitat que no acati la sentència. CCOO va defensar la immersió lingüística al ser “un model d’èxit” i la Intersindical va dir que és “una altra intromissió judicial a la llengua i la cultura”.

Òmnium reclama una resposta de país i crida a la desobediència

Òmnium Cultural va fer ahir una crida a exhaurir totes les vies per blindar el model català d’immersió lingüística i fins i tot “desobeir” la decisió del Tribunal Suprem. En un comunicat, l’entitat va assenyalar que aquesta “nova intromissió injustificable dels tribunals és un atac intolerable que trenca el consens al voltant d’un model d’èxit com és l’escola en català”. Per això, va apressar a a implementar una “resposta de país, transversal i sense fissures” liderada per la plataforma Somescola que blindi el català a classe i el model educatiu.D’altra banda, Societat Civil Catalana va qualificar la sentència del Tribunal Suprem com “un triomf històric per la igualtat d’oportunitats davant un model reaccionari” i suposa una “clatellada al sectarisme lingüístic que han practicat la Generalitat i les seues organitzacions civils satèl·lits”.

Sols 80 peticions d’escolarització en aquesta llengua des del 2005

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, va recalcar que a Catalunya no hi ha cap problema amb la immersió lingüística recordant que “des del 2005 només vuitanta famílies han demanat l’escolarització en castellà”. Un fet que per al titular d’Educació demostra que el model lingüístic als centres catalans “és un model d’èxit”, que la “llei d’educació catalana és constitucional” i que “compta amb el suport de la Unió Europea”. No obstant, va reconèixer que “l’ús social del català a les aules s’ha de reforçar”. És per això que va anunciar que faran “tots els estudis i diagnòstics necessaris” per promoure l’ús del català a les aules.Per la seua part, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, també va denunciar que la decisió del Tribunal Suprem és un nou “atac al model d’immersió lingüística” i que treballaran per “millorar l’estat de salut del català en tots els àmbits de la societat”.

tracking