SEGRE

LLEIDA

Col·lapsa el web per tenir el passi Covid, en vigor per a hostaleria, residències i gimnasos

El TSJC avala aquesta mesura del Govern al veure-la “idònia” en recintes on és difícil mantenir la distància social || La Meva Salut es va saturar ahir a la tarda per l'allau de sol·licituds d'aquest document

Una dona vacunada amb Janssen rep la dosi addicional a la Pobla de Segur.

Una dona vacunada amb Janssen rep la dosi addicional a la Pobla de Segur.DEPARTAMENTO DE SALUD

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va avalar ahir estendre l’exigència del certificat Covid a partir de la mitjanit passada i durant 14 dies per accedir a l’interior de restaurants, bars, gimnasos i geriàtrics –es farà un test d’antígens als visitants no vacunats–, encara que va advertir al Govern que si el vol continuar ampliant ho haurà de justificar millor. També als establiments de restauració en cines, teatres, auditoris, entre altres equipaments. Malgrat que la Fiscalia s’havia oposat a aquesta mesura, el TSJC estima que és “idònia” per a la lluita contra la propagació del virus “en un entorn en el qual l’actitud jovial, aglomeració de persones, associació a la interacció social i dificultat de mantenir la distància social amb mascareta pot generar un risc més gran de contagi”.

Després de conèixer-se aquesta decisió, moltes persones van accedir al web o l’app La Meva Salut per descarregar-se el certificat i a causa del “gran volum d’entrades”, segons Salut, va deixar de funcionar a primera hora de la tarda i a la nit encara continuava igual, per la qual cosa era impossible obtenir el document.La Federació d’Hostaleria de Lleida accepta la mesura abans que patir altres restriccions, la patronal de les residències la valora positivament, encara que vol que s’exigeixi al personal, mentre que la patronal dels gimnasos Adecaf demana de saber com aplicar-lo, ja que “no es pot fer d’avui per demà”.A més de Catalunya, Galícia, Aragó, les Balears, Múrcia i Navarra també compten amb l’aval judicial per al certificat Covid, mentre que La Rioja, País Valencià, Andalusia, Castella i Lleó i les Canàries es troben a l’espera o estudien sol·licitar-lo. Euskadi ha recorregut al Suprem, ja que el seu Superior de Justícia el va tombar.Ahir, el departament de Salut va notificar 2.094 casos a Catalunya, 148 a Lleida, i 7 morts, cap a la província. Als hospitals catalans hi havia 569 ingressats (+4), 128 a l’UCI (+1), i en els de Lleida, 33 (-2), 7 a l’UCI (-1)

També es requereix el passi als bars que hi ha en cines, teatres, galeries comercials i auditoris

L’Agència Europea de Medicaments (EMA, per les sigles en anglès) va autoritzar ahir la primera vacuna contra la Covid per a nens de 5 a 11 anys, la de la farmacèutica Pfizer.

La dosi serà més baixa que la dels adults, de 10 micrograms en lloc de 30, i s’administraran dos dosis amb tres setmanes de diferència. A Lleida afecta un total de 31.629 nens, segons l’INE, i el departament de Salut encara no ha informat sobre com es durà a terme la vacunació, malgrat que el més probable és que sigui als col·legis. Actualment, els més petits són els que més s’encomanen de la Covid i, a Lleida, la incidència a set dies per 100.000 habitants entre els 0 i 9 anys és de 295 casos, i la segona és la franja de 40 a 49 anys, amb 195 casos, edat que és la de la majoria dels seus pares.

En aquest sentit, ahir hi havia 2.109 escolars confinats a Lleida, 19 menys que en la jornada anterior.L’estudi de Pfizer va comptar amb gairebé 2.000 nens sense signes d’infecció prèvia. La vacuna va tenir una efectivitat del 90,7% en la prevenció de la Covid simptomàtica (encara que la taxa real podria estar entre el 67,7% i el 98,3%). Els efectes secundaris inclouen dolor i inflamació al lloc de la injecció, cansament, mal de cap, dolor muscular i esgarrifances.

En general es manifesten de forma suau o moderada i milloren al cap de pocs dies. La conclusió de l’EMA és que els beneficis de la vacuna per a nens, en especial per a aquells amb patologies prèvies que augmenten la possibilitat de patir una Covid severa, “compensen els riscos”.De fet, l’Associació Espanyola de Pediatria va recomanar vacunar-los per no “privar” la població infantil dels seus beneficis. L’EMA també va alertar que la pandèmia “no s’ha acabat”, i que Europa té “més eines per fer-li front”.

A més, Brussel·les només vol deixar entrar a la Unió Europea els vacunats, els recuperats i els viatgers “essencials”. En paral·lel, la vacunació contra la Covid ha evitat mig milió de morts en majors de 60 anys a Europa, segons l’OMS i l’ECDC.

Proposa que el passi caduqui als nou mesos

La Comissió Europea va proposar ahir que el certificat Covid caduqui als nou mesos d’haver rebut la pauta completa si no inclou la dosi de reforç, la qual cosa prorrogaria la seua validesa indefinidament.

Si els estats membres ho avalen, la mesura entrarà en vigor el 10 de gener.

tracking