SEGRE

LLEIDA Y COMARCAS

Salut alerta d'un increment de contagis en 15 dies, que s'estabilitzaran per Nadal

La conselleria demana prudència en els àpats d'empresa i familiars dels propers dies coincidint amb la Puríssima || El 75% de la població de Catalunya ja té la pauta completa de vacunació

A Alemanya ja s’han detectat dos casos positius.

A Alemanya ja s’han detectat dos casos positius.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va vaticinar ahir que les xifres d’infeccions per coronavirus continuaran pujant un parell de setmanes més i que s’arribarà a Nadal amb unes xifres estabilitzades però “no baixes” i “amb les UCI plenes”. Per això, va demanar prudència davant dels dinars i sopars d’empresa i familiars dels propers dies coincidint amb el pont de la Puríssima. La comunitat científica té la vista posada en aquests dies festius per si tenen un efecte accelerador de contagis, tal com va passar el Nadal passat.

L’avantatge respecte al 2020 és que la població està majoritàriament vacunada, tanmateix va considerar que “un test d’antígens mai no sobra”, va dir. En aquest sentit, Salut va informar ahir que el 75% de la població de Catalunya ja té la pauta completa contra la Covid-19. Ara mateix, a Catalunya hi ha 6.042.649 persones amb la primera dosi de la vacuna, 5.238.273 amb la segona i 5.946.364 amb la pauta completa, que representen un 76,3%, 66,3% i 75% de la població.Així mateix, Argimon va apuntar que ben aviat es detectaran casos a Catalaunya de la nova variant òmicron (vegeu el desglossament).

Per a Argimon, la nova variant té molts condicionals i va afegir: “Sabem que s’ha estès de forma més ràpida per Sud-àfrica, el primer país on es va detectar i on només hi ha un 24% de vacunats en una població d’uns seixanta milions”, va dir. Va insistir que Europa, els Estats Units, Austràlia, el Canadà i el Regne Unit han de fer donatius de vacunes o “serà molt difícil combatre els contagis”. De noves variants va assegurar que n’aniran apareixent i és molt fàcil que surtin als llocs on el virus es replica de forma més ràpida i intensa”.Quant a l’evolució de la pandèmia a Lleida, Salut va confirmar ahir 118 casos més, dels quals 105 es van registrar a les comarques del pla i tretze a les comarques del Pirineu.

La velocitat de propagació del virus va descendir lleument a Lleida, encara que el risc de rebrot es va incrementar 15 punts a la regió sanitària de Lleida i va descendir al Pirineu. El nombre d’hospitalitzats també es van incrementar (+5) i va arribar als 45, dels quals set es troben a l’UCI. Salut va notificar ahir un mort per Covid.

Ahir es van registrar 1.492 positius més i 621 persones estan hospitalitzades, de les quals 135 es troben a les unitats de cures intensives.

La vacunació de l’última setmana va permetre arribar al 75% de catalans amb pauta completa

Espanya segueix sense cap cas de la variant òmicron malgrat que durant aquest cap de setmana diversos països europeus sí que han detectat casos de la nova variant del coronavirus, després del primer que es va conèixer divendres a Bèlgica. Al Regne Unit hi ha dos casos que estan en quarantena, a Itàlia un altre cas d’una persona procedent de Moçambic, i a Alemanya dos casos més, d’un vol que va arribar a Munic des de Sud-àfrica. L’expansió de la nova variant es va estenent per tot el món i s’amplien les restriccions per intentar contenir-la.

Israel és el país que ha anat més enllà i ha prohibit l’entrada als estrangers en els propers catorze dies, sense distingir-ne la procedència. Els Països Baixos van confirmar ahir almenys tretze casos de la nova variant òmicron entre els 61 passatgers procedents de Sud-àfrica que divendres van donar positiu de coronavirus a les proves que els van fer després d’aterrar a Amsterdam. D’altra banda, a la capital de Sud-àfrica hi ha uns 150 viatgers amb passaport espanyol que busquen alguna manera de tornar a Espanya.

Es van trobar que tenien un vol de tornada comprat però que, amb les noves restriccions de vols imposades per alguns dels països europeus per la variant òmicron, no poden tornar.

tracking