SEGRE

EMERGÈNCIES INCIDENT

Dos ferits per una explosió en un laboratori del Parc Científic de Lleida

A la biorefineria provisional de la UdL, i els afectats són un investigador i un postdoctorand || Per una reacció al barrejar etanol, sosa càustica i àcid fòrmic

Imatge del dispositiu que va desallotjar els empleats que hi havia a l’edifici.

Imatge del dispositiu que va desallotjar els empleats que hi havia a l’edifici.MAGDALENA ALTISENT

Creat:

Actualitzat:

Dos investigadors de trenta-nou i quaranta-un anys van resultar ferits ahir a primera hora de la tarda per una explosió causada per una barreja de productes químics en un laboratori del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida (PCiTAL) a Gardeny. L’accident es va produir a les 15.25 hores a la segona planta de l’edifici H3 i fins al lloc van acudir vuit dotacions dels Bombers de la Generalitat, patrulles de la Guàrdia Urbana i quatre ambulàncies del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).

L’explosió es va produir per la reacció química d’una barreja d’etanol, sosa càustica i àcid fòrmic en un laboratori que la Universitat de Lleida (UdL) té al Parc Científic, segons van informar els Bombers i la Urbana. La deflagració, que va causar danys materials, va obligar a desallotjar preventivament tot l’edifici. Per la seua part, els sanitaris van atendre els dos afectats, un investigador i un postdoctorand que van ser evacuats a l’hospital Arnau de Vilanova amb ferides de diversa consideració. Pel que sembla, tenien cremades.

Així mateix, els Bombers van ventilar l’edifici ja que es va omplir del fum i, per recomanació del Grup de Riscos Tecnològics (GRIT) del mateix cos, es va precintar el laboratori fins que no estigui totalment ventilat. El gerent del Parc Científic, Miquel Aran, va comentar que “no s’ha produït cap dany estructural i s’ha tancat preventivament l’ala on s’ha produït la deflagració. Demà al matí [per avui] tindrà lloc una nova revisió”.

En el moment del succés hi havia al voltant de mig centenar de persones a l’edifici. El laboratori pertany al departament de Química de la UdL i es tracta d’una biorefineria provisional d’un projecte per instal·lar-la a Balaguer els dos concursos del qual per adjudicar les obres han quedat deserts, com va informar SEGRE el setembre passat. Al no tenir encara l’edifici a Balaguer, es va posar en funcionament al Parc de Gardeny, on ja s’han obtingut els primers resultats. A partir de biomassa vegetal han aconseguit refinar lignines, utilitzades en bioplàstics; i polifenol, utilitzat com a conservant natural en cosmètica.

Imatge del dispositiu que va desallotjar els empleats que hi havia a l’edifici.

Imatge del dispositiu que va desallotjar els empleats que hi havia a l’edifici.MAGDALENA ALTISENT

tracking