SEGRE

LLEIDA

Salut descarta per ara restriccions, però demana limitar visites a hospitals i reunions

Les persones de 65 a 69 anys ja poden demanar cita per a la tercera dosi i la vacuna per a nens arriba el dia 13 || Els contactes vacunats de contagiats per la variant òmicron hauran de fer quarantena

Diversos alumnes al taller que es va fer ahir per crear un prototip de la vacuna contra la Covid.

Diversos alumnes al taller que es va fer ahir per crear un prototip de la vacuna contra la Covid.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va descartar ahir que s’imposin noves restriccions a Catalunya davant l’auge de la sisena onada de la Covid, la setena a Lleida. “Hi ha un informe favorable sobre l’ús del certificat Covid i fem cas al comitè científic assessor”, va assenyalar. Juntament amb la directora del CatSalut, Gemma Craywinckel, Cabezas va instar a reduir les interaccions socials amb l’arribada del Nadal, però no s’imposarà un nombre màxim de persones per a les reunions.

En paral·lel, Craywinckel va explicar que s’estan detectant brots en centres sanitaris (cap a Lleida), per la qual cosa va demanar “minimitzar que els acompanyants entrin als ambulatoris i les visites als hospitals”. La directora del CatSalut també va anunciar que les persones de 65 a 69 anys ja poden demanar cita per rebre la tercera dosi de la vacuna contra la Covid a http://vacunacovidsalut.cat. A més de poder vacunar-se als CAP, s’han reobert els punts de l’Espai Mercat de Tàrrega i el de les Escoles Velles d’Alcarràs, i el dia 9 de desembre ho farà el de Lleida a Cappont.

També està previst que se n’obri un altre a Mollerussa. Des que es va anunciar l’ampliació del certificat Covid, a Catalunya s’han administrat un 82 per cent més de primeres dosis i ara el certificat també pot recollir-se en un dels punts de vacunació.Així mateix, la Comissió Europea va anunciar que la vacuna de Pfizer per a nens de cinc a onze anys estarà disponible “a partir del 13 de desembre”, tot i que Espanya encara no ha decidit el calendari per a la seua aplicació.D’altra banda, Cabezas va explicar que s’ha d’acabar de confirmar si les mostres que s’han trobat en aigües residuals són de la variant òmicron, però va descartar que s’hagin detectat a Lleida. A més a més, s’han canviat protocols i els contactes vacunats de persones infectades amb òmicron hauran de fer quarantena.

Finalment, el doctor Tomàs Pumarola va explicar que “estem assumint que òmicron és més transmissible”, però va assenyalar que les vacunes actuals continuaran protegint de patir una infecció greu.

La UE plantejarà si la vacunació ha de ser obligatòria

Brussel·les planteja estendre la vacunació obligatòria contra la Covid a tota la UE. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va defensar ahir que és “apropiat i raonable” discutir si és necessari imposar la vacunació de forma obligatòria als països membres. “Hem de debatre-ho”, va manifestar. Per la seua banda, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va augurar que queden “com a mínim” dos setmanes més de creixement de contagis, però que en aquesta onada hi ha menys afectació als hospitals i a les UCI. Ahir, hi havia 682 persones ingressades a Catalunya (+22), de les quals 145 eren crítiques (+4). A Lleida, eren 41 els hospitalitzats (+3) –un era menor de 9 anys–, dels quals 7 eren a l’UCI (-1), i al Pirineu hi havia 4 ingressats (-1). Salut va notificar 2.448 nous contagis, 201 a Lleida i 27 al Pirineu, i 12 víctimes mortals, cap a la província. Les taxes es van mantenir estables, ja que el risc de rebrot a Ponent era de 491 punts (-1) i al Pirineu de 375 (-17), on l’Rt va baixar d’1 després d’un mes. Així mateix, una residència de Lleida continuava sent roja, amb casos actius.

Més de 400 alumnes del Segrià aprenen a crear una vacuna amb plantes d’arròs

Més de quatre-cents estudiants de Secundària, Batxillerat i FP del Segrià participaran fins al novembre del 2022 en els tallers científics Aprenem a produir vacunes en plantes, una iniciativa dels investigadors IlerCOVID de Biotecnologia Vegetal Aplicada de la UdL i Agrotecnio. L’objectiu és ensenyar-los com es desenvolupa un prototip de vacuna i un kit de detecció del virus del SARS-CoV-2 amb molècules generades en plantes d’arròs modificades genèticament. Ahir i avui, hi participen alumnes del Guindàvols i el Manuel de Montsuar.

Balears confirma un cas de la soca òmicron

El Govern balear va confirmar ahir un positiu de la variant òmicron de la Covid. Correspon a una dona que havia viatjat des de Sud-àfrica, un dels països on hi ha restriccions a causa de la variant. És el tercer cas a Espanya, després de dos a Madrid, i tot apunta que a Catalunya n’hi ha dos més.

Adaptació de les vacunes a la variant òmicron

Les farmacèutiques Pfizer i Moderna ja han anunciat que s’estan preparant davant de la nova variant òmicron i que tenen plans per adaptar les vacunes en cas que fos necessari. De fet, Pfizer va assegurar que en 100 dies pot tenir a punt la vacuna adaptada.

Quatre autonomies descarten el certificat

La Comunitat de Madrid, Castella-la Manxa, Extremadura i La Rioja no tenen previst implementar el certificat Covid, mentre que Andalusia, Astúries, les Canàries, Castella i Lleó i Cantàbria ho estudien.

tracking