SEGRE

LLEIDA

Lleida lidera la inoculació de la tercera dosi al tenir-la ja més del 65% de majors de 70 anys

Salut obre avui el nou punt de vacunació de la capital a l'avinguda de les Garrigues || L'OMS afirma que la variant òmicron és més contagiosa però més lleu i Pfizer, que amb tres dosis es neutralitza

Cartell del bar.

Cartell del bar.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La província de Lleida lidera a Catalunya l’administració de terceres dosis contra la Covid, que ja té el 14% de la població major de 12 anys, un total de 54.928 persones, davant del 12% de la mitjana catalana, 855.108 persones. En concret, i segons dades del departament de Salut, la dosi de reforç s’ha administrat al 79,5% de lleidatans majors de 80 anys, mentre que a la resta de províncies catalanes la mitjana és del 71,1%. Entre els 70 i 79 anys, a Lleida s’ha administrat al 65,9% de la població i a Catalunya, al 54,1%.

Finalment, pocs dies després de començar amb la franja de 60 a 69 anys, a Lleida s’ha posat al 9% de la ciutadania, però a Catalunya la mitjana és superior, del 12,8%, ja que a Barcelona és del 14,6% i a Tarragona, del 10,6%.Per rebre tant la tercera dosi (majors de 60 i immunodeprimits) com la primera (per a la segona se cita automàticament), el departament insta a demanar dia i hora a vacunacovid.catsalut.gencat.cat. Precisament, Salut posa avui en marxa el nou punt de vacunació a Lleida ciutat a l’avinguda de les Garrigues 21, després de deixar el pavelló Onze de Setembre.D’altra banda, un total de 57 països han detectat ja casos de la nova variant òmicron, encara que molts sense símptomes o lleus, segons destaca l’OMS en un informe on alerta sobre l’alta possibilitat de reinfecció que sembla tenir la nova soca. A Espanya, s’han detectat 11 casos –dos de no vinculats a viatges internacionals–, dos a Catalunya.

L’OMS subratlla que els 212 casos confirmats a la UE van ser en persones amb símptomes lleus o fins i tot asimptomàtiques.Així mateix, els estudis preliminars en laboratoris indiquen que dos dosis de la vacuna de Pfizer potser no donin prou protecció contra òmicron, però que tres dosis són capaces de neutralitzar-lo. Un grup de pacients vacunats amb Pfizer va mostrar una eficàcia contra aquesta variant 25 vegades menor, però “la protecció millora amb una tercera dosi”, va afirmar el president de la farmacèutica Pfizer, Albert Bourla

A Ponent hi ha tres residències roges, amb casos actius de Covid, dos més que fa set dies

El nombre d’ingressats per la Covid a la regió sanitària de Lleida es va disparar ahir amb dotze persones més, arribant a un total de 67, de les quals 8 eren a l’UCI, un menys. Aquest augment dels hospitalitzats coincideix amb la suspensió d’operacions sense ingrés a l’hospital Arnau de Vilanova.

Al Pirineu, els ingressats seguien sent 4. Un d’ells és a l’Espitau Val d’Aran després de mesos sense cap hospitalitzat, però a Catalunya també van créixer en 38 més i un total de 833, dels quals 189 eren a l’UCI (+14). En aquest sentit, María José Abadías, subdirectora assistencial de l’hospital Vall d’Hebron, va explicar ahir a RAC1 que “tenim menys Covid que en onades anteriors, però molts més que fa tres o quatre setmanes i això seria controlable si no fos perquè ara hi ha el malalt respiratori, que l’any passat no va ser-hi”.

Abadías també va assenyalar que “l’encomanat que no està vacunat acaba a l’UCI i el vacunat fa una infecció molt menys greu que amb un ingrés en planta de set o vuit dies es resol”. Per la seua part, Josep Costa, director mèdic de l’hospital Santa Caterina, va afirmar que “el 70% dels ingressats a l’UCI no estan vacunats o tenen la pauta incompleta” i que “en planta sí que hi ha algun pacient vacunat, però sol ser gent gran”. Des de la gerència de l’ICS a Lleida van explicar que molts vacunats que ingressen tenen altres patologies.D’altra banda, Salut va notificar 3.738 casos, 219 al pla de Lleida i 60 al Pirineu, i 21 morts, tres a Ponent.

Els tres eren majors de 70 anys i un era un usuari d’una residència. Precisament, Salut va informar que hi ha tres geriàtrics a Ponent qualificats de rojos, dos més que la setmana passada, amb casos de Covid actius. A Catalunya hi ha 37 residències roges i 64 de taronges, amb casos de coronavirus controlats.

tracking