SEGRE

Indíbil i Mandoni, una obra amb errors històrics i emprada per a finalitats propagandístiques

L’estàtua es va col·locar ahir a primera hora del matí davant l’Arc del Pont i es va cobrir amb plafons negres i una lona a l’espera que es descobreixi avui a la tarda.

L’estàtua es va col·locar ahir a primera hora del matí davant l’Arc del Pont i es va cobrir amb plafons negres i una lona a l’espera que es descobreixi avui a la tarda.FONS PORTA/ARXIU IEI

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’estàtua d’aquests guerrers és un símbol de Lleida, però segons Joan Ramon González té errors històrics. “Indíbil i Mandoni mai no van portar falcates perquè no eren de la seua època ni tampoc vestien túniques, eren guerrers.” González va dir que històricament es va utilitzar per a finalitats propagandístiques diverses.

El seu creador, Medard Sanmartí, la va definir com “primer crit d’independència a Espanya pels cabdills Istolaci i Indortes contra la dominació cartaginesa”. Fet que la Segona República va aprofitar per fer cartells amb els dos guerrers vestits de milicians en què instaven a defensar la llibertat a la Guerra Civil. El 1945, però, l’alcalde franquista de Lleida Víctor Hellín “va utilitzar l’estàtua per defensar l’autarquia d’Espanya”.

tracking