SEGRE

SOCIETAT

Avís taronja a Aragó, Catalunya i les Balears per neu o fenòmens costaners

A Lleida, el vent pot assolir ratxes de 90 quilòmetres

Avís taronja a Aragó, Catalunya i les Balears per neu o fenòmens costaners

Avís taronja a Aragó, Catalunya i les Balears per neu o fenòmens costanersEFE/Cati Cladera

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha activat aquest dissabte l’alerta taronja a l’Aragó, Catalunya i les Balears per neu o fenòmens costaners, i hi ha avís groc a tot el litoral nord, el mateix nivell que a Navarra, però per risc d’allaus i desglaços que, a més, afecta alguna zona del nord de Castella i Lleó.

A Catalunya, el risc de nevades suposa l’avís taronja a la Vall d’Aran amb acumulacions de 30 centímetres en 24 hores, i l’alerta queda a nivell groc al Pirineu de Lleida i Girona, zones totes elles on el vent pot assolir ratxes de 90 quilòmetres, que seran de 80 al prelitoral sud i la depressió central de Tarragona.

De fet, la neu ha provocat aquest dissabte talls a la via C-28 a la Bonaigua i a la C-142b al Pla de Beret. A més, hi ha restriccions de vehicles a les vies N-260 a la Collada de Toses (Girona) i a la N-230 a Vielha, segons ha informat el Servei Català de Trànsit.

En la mateixa comunitat catalana, l’alerta és de nivell taronja per fenòmens costaners a l’Empordà, amb risc important de vent del nord-est de força 8 i ones de 4 metres.

A l’Aragó el risc de nevades és important (taronja) en el Pirineu oscenc, amb acumulació de neu en 24 hores de 20 centímetres, en especial en la meitat occidental, amb la cota d’acumulació des dels mil metres. En aquesta mateixa zona s’ha activat l’avís groc per allaus en cotes altes i per vent del nord amb ratxes de fins 20 quilòmetres per hora.

El vent també activa el nivell groc de risc a Gúdar i Maestrat i Baix Aragó de Terol amb ratxes de 80 quilòmetres, que poden arribar puntualment a 90 quilòmetres per hora a les zones més exposades.

Els fenòmens costaners posen en avís taronja a les Balears, en concret, a l’illa de Menorca per vent del nord de força 7 a 8 i oleatge de 4 metres. A Mallorca el nivell de risc és groc també per fenòmens costaners, amb vent de nord i nord-est de força 7 i onades de 3 a 4 metres.

Els fenòmens costaners activen l’avís groc a tot el litoral de Galícia, Astúries, Cantàbria i País Basc, per mar combinada de nord-oest de 4 a 5 metres.

A Navarra, el risc d’allaus de neu recent i plaques de vent, així com el desglaç, activen l’avís groc, mateix nivell que a Castella i Lleó per desglaç al nord i serralada cantàbrica de Burgos.

tracking