SEGRE

URBANISME PATRIMONI

Lleida recupera un símbol d'identitat, Indíbil i Mandoni

Més de 200 persones donen la benvinguda a Indíbil i Mandoni al cap d'un any

Les autoritats durant l’actuació de Free’t Soundpainting.

Les autoritats durant l’actuació de Free’t Soundpainting.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Més de 200 persones van donar ahir a la tarda la benvinguda a Indíbil i Mandoni després d’un any de restauració al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya. El conjunt escultòric, que “ha tornat a casa per Nadal en un dia històric”, segons l’alcalde, Miquel Pueyo, ha recuperat el color negre original, a més de la llança, robada el 2017, les cadenes i la funda de la falcata.

L’acte de benvinguda va arrancar a les 18.00 hores, i en aquest mateix acte l’intèrpret Jordi Huete va explicar la història dels guerrillers, mentre que l’Associació Col·lectiu Free’t Soundpainting va celebrar una performance, juntament amb un màping audiovisual, durant el qual es va retirar la lona que cobria l’escultura.

Pueyo va destacar que el 2017 i el 2018 la situació d’Indíbil i Mandoni “era d’una notable deixadesa i, gràcies a la col·laboració del Centre de Restauració de la Generalitat, vam enviar els dos guerrillers a passar per un procés no només de restauració, sinó d’anàlisi, estudi i digitalització sobre la seua composició exacta perquè en un futur, si cal, altres generacions puguin fer les millores necessàries”. També va destacar que “per als lleidatans, el grup escultòric suposa un element d’identitat i un símbol” i que “la seua tornada suposa donar confiança després de dos anys difícils”, amb referència a la pandèmia. El tinent d’alcalde d’Urbanisme, Toni Postius, va afirmar que “una de les primeres qüestions que ens vam plantejar a l’entrar al govern era la recuperació de la falcata, la llança i la cadena, però que també valia la pena fer una intervenció integral”.

Va dir que la Generalitat ha invertit uns 30.000 euros i la Paeria, 30.000 més. Finalment, el delegat de Cultura, Albert Turull, va traslladar una salutació de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, que no hi va poder assistir, i va dir que ella “és conscient del simbolisme d’identificació” del conjunt escultòric. Durant l’acte es va tallar el pas de vehicles a l’avinguda Madrid i rambla Ferran, la qual cosa va provocar problemes de trànsit en diverses vies de la ciutat.

Les autoritats durant l’actuació de Free’t Soundpainting.

Les autoritats durant l’actuació de Free’t Soundpainting.MAITE MONNÉ

tracking