SEGRE

TRIBUNALS SENTÈNCIA

Un jutge de Lleida anul·la per usurari l'interès del 13% d'una hipoteca

El 2019 estaven fixats en el 2,41% i només hauran de tornar el capital prestat

Imatge dels jutjats de Lleida.

Imatge dels jutjats de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El jutjat de Primera Instància número 6 de Lleida ha declarat usurari l’interès del 13% d’un préstec hipotecari de 19.900 euros, per la qual cosa la demandant només haurà de retornar el capital prestat. A més, la financera també ha estat condemnada a retornar 450 euros de la comissió d’obertura que va cobrar a la demandant, representada per l’advocat Xavier Prats. L’afectada va concertar el 2019 un préstec hipotecari amb l’entitat Estromba Inversores per un import 19.900 euros amb un termini d’amortització de 10 anys i un tipus d’interès remuneratori del 13% nominal.

Uns interessos molt per sobre del que és habitual. En aquest sentit, va acudir a la justícia perquè es declarés la nul·litat per usurari del tipus d’interès del 13%. En la demanda, el lletrat Xavier Prats va aportar la taula de tipus d’interès aplicats per les entitats publicat pel Banc d’Espanya per a l’any 2019 que estableix un 2,41% per a les operacions de crèdit a l’habitatge amb un termini d’amortització de més de 10 anys.

“La comparació entre ambdós tipus interès fa que s’hagi de reputar nul per usurari”, va afirmar el lletrat. També es va sol·licitar la nul·litat per abusiva d’una altra clàusula que imposava una comissió d’obertura per un import de 450 euros.El jutge ha analitzat el cas i afirma, sobre l’interès del 13%, que “la demandada no ha aportat cap element probatori que justifiqui el per què d’un tipus tan elevat ni la resta de condicions establertes en la jurisprudència sobre la qüestió, amb la qual cosa el pronunciament inevitablement ha de ser la declaració d’usurers dels interessos remuneratoris”. És a dir, que són il·legals per ser excessivament elevats.

D’aquesta forma, determina que “l’actora únicament haurà de reintegrar el principal prestat sense interessos”.A més, també condemna la financera a abonar a l’actora la quantitat de 450 euros pel pagament de la comissió d’obertura que considera nul·la per no estar justificat perquè la demandant ja va abonar una altra quantitat “en concepte d’assessorament legal i redacció de contractes”.Per tot això, el jutjat d’Instrucció número 6 estima la demanda, anul·la els interessos del 13% per usuraris i la comissió d’obertura per injustificada. La sentència no és ferma i es pot recórrer davant de l’Audiència de Lleida.

tracking