SEGRE

Catalunya canvia el protocol de seguiment dels contactes estrets de covid

Cabezas alerta que el sistema sanitari té "molta càrrega" assistencial per l’augment dels contagis

El punt de cribratge escolar situat a l'avinguda Garrigues de Lleida.

El punt de cribratge escolar situat a l'avinguda Garrigues de Lleida.Jordi Echevarria

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha alertat que el sistema sanitari té "molta càrrega" assistencial derivada de l’augment de contagis de Covid-19, raó per la qual des del Govern han engegat la fase 1 de mitigació per a, segons ella, preservar l’activitat assistencial. En roda de premsa aquest dilluns, la secretària ha concretat que en aquesta fase el seguiment de contactes es redueix a dos trucades, la primera i l’última de la quarantena, s’utilitza una "versió reduïda de l’entrevista" perquè la trucada sigui més curta i se’ls realitza test d’antígens en lloc de PCR.

Cabezas ha lamentat que la pressió assistencial està creixent un 30% setmanal en l’atenció primària, que només divendres passat va registrar més de 20.000 visites per Covid-19: "No estem en els nivells de juliol passat però la tendència és preocupant. Hi ha força pressió en atenció primària".

La directora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel, ha reiterat que el sistema està "molt pressionat" per la qual cosa la posada en marxa d’aquesta fase u de mitigació obeeix a la voluntat de donar resposta a la pandèmia al mateix temps que el sistema atén la resta de patologies. "És una situació molt complexa", ha subratllat Craywinckel, qui ha explicat que es prioritzarà la realització de proves diagnòstiques fora de centres d’atenció primària (CAP), en punts de test massius a prop dels centres i en espais annexos a CAP.

L’objectiu, segons la directora del CatSalut, és tenir dos circuits diferenciats per evitar el contagi dins dels CAP a més de mantenir la recuperació de diagnòstics, la presencialitat i l’atenció a les malalties respiratòries, entre d’altres.

tracking