SEGRE

SOSTENIBILITAT MEDI AMBIENT

Els CSI de les escombraries

Paeria i Ilnet registraran les bosses de residus mal reciclades o abandonades per localitzar-ne els amos i sancionar-los || Ja porten 123 avisos i 9 denúncies

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Registrar escombraries mal reciclades per buscar pistes dels incívics i sancionar-los. Això és el que farà l’ajuntament i l’empresa concessionària del servei d’escombraries, Ilnet, amb les bosses d’escombraries que estiguin mal reciclades o directament abandonades en plena via pública per tota la ciutat. Una tasca detectivesca més pròpia de la policia científica que el consistori durà a terme “de forma immediata” per conscienciar la població sobre la importància de reciclar i mantenir nets els carrers.

Precisament, aquesta pràctica ja es fa en part de Balàfia i Pardinyes des del març, quan va començar el sistema de recollida porta a porta, i de moment, ja acumulen 123 avisos i 9 denúncies. Segons va explicar el cap de secció de Medi Ambient de la Paeria, Joan Balasch, “obrirem les bosses que estiguin abandonades al carrer per buscar algun document o pista que ens indiqui qui és el seu amo i si és la primera vegada que comet una infracció se li enviarà un avís, però si és reincident se li obrirà un expedient sancionador”. No obstant, en el cas dels veïns que tirin la bossa d’escombraries general en un contenidor de facció orgànica “es procedirà a multar-los immediatament, ja que aquests contenidors van a la planta de compostatge i si es detecta un component no orgànic en aquestes bosses s’ha de paralitzar tot el procés per fer adob”.

Va afegir que “per cada tona d’escombraries orgàniques ben separades, la Paeria rep un ingrés que permet sufragar la seua recollida i aquest varia en funció dels productes no orgànics que hi hagi i, si és superior a un 13%, ja no surt rendible”. Balasch va recordar que les sancions poden anar dels 120 als 3.000 euros i que per detectar-ne la procedència “cada matí es revisaran una per una les bosses recollides a la via pública o mal reciclades per conèixer la seua procedència”. Això no suposarà un sobrecost a la Paeria.

Sobre si és una violació de la intimitat registrar les escombraries, Balasch va dir que “una vegada es tira la bossa, aquesta passa a ser propietat de la Paeria, que és qui les recicla, i només analitzaran documents en els quals hi hagi un nom o direcció, no es miraran dades bancàries o sanitàries”.

Un tècnic d’Ilnet i de Medi Ambient revisen les escombraries mal tirades dilluns a Pardinyes i Balàfia.

Un tècnic d’Ilnet i de Medi Ambient revisen les escombraries mal tirades dilluns a Pardinyes i Balàfia.S.C.D.

tracking