SEGRE

LLEIDA

La tercera dosi de reforç de la vacuna s'amplia a tots els majors de quaranta anys

La Comissió de Salut Pública l'autoritza alhora que dona llum verda per als de més de 50 i els que estan immunitzats amb AstraZeneca || Recomana administrar-la per ordre de més a menys edat

Interior del nou punt de vacunació a l'avinguda de les Garrigues, 21.

Interior del nou punt de vacunació a l'avinguda de les Garrigues, 21.JORDI ECHEVARRÍA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Comissió de Salut Pública, integrada pel ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes, va donar ahir llum verda no només a la proposta d’aplicar la tercera dosi a totes les persones majors de 50 anys i a les que estan vacunades amb AstraZeneca, sinó que va acordar ampliar-la a totes les de més de 40 anys. Segons la informació facilitada pel ministeri, l’acord indica que la inoculació d’aquesta dosi de reforç s’haurà de fer per ordre de més a menys edat i a partir dels sis mesos de l’última dosi amb ARNm, seguint les recomanacions de la Ponència de Vacunes. Així doncs, teòricament primer s’haurà d’aplicar al grup de 59 a 50 anys i, després, al de 49 a 40, encara que cada autonomia és la que finalment decideix com s’organitza al seu territori.

Pel que respecta als vacunats amb AstraZeneca, aquests rebran la dosi addicional quan hagin transcorregut almenys tres mesos des de la segona. A Lleida hi ha unes 60.000 persones de 40 a 49 anys que poden rebre la nova dosi. La comissió va subratllar que ha de prioritzar-se la vacunació dels nens menors de dotze anys i d’aquelles persones que encara no hagin rebut cap dosi, així com administrar la de reforç en els grups més vulnerables, que són els majors de seixanta anys.

Així mateix, va recordar que les persones de qualsevol edat que van rebre una dosi de Janssen també han de rebre una nova dosi.La ministra Carolina Darias va explicar aquest acord a la comissió de Sanitat del Congrés i va assenyalar que es va adoptar en el marc d’“un procés de revisió contínua sobre els grups a immunitzar”. Va afirmar que l’objectiu és completar la tercera dosi en els majors de seixanta anys i en els professionals sanitaris abans que acabi l’any. D’altra banda, va confirmar que la transmissió comunitària d’òmicron va a l’alça amb quaranta casos confirmats, dels quals la meitat no han viatjat al sud de l’Àfrica.

A la UE, ja se n’han confirmat 3.158 casos.En un altre ordre de coses, ahir a Lleida Salut va notificar un total de 89 ingressats, 11 a l’UCI; 374 nous positius i un risc de rebrot de 983 al pla (+97) i 1.190 al Pirineu (-3). Les residències amb casos actius de Covid a Lleida ja són sis. En concret, cinc a la regió sanitària del pla i una a la de l’Alt Pirineu i Aran.

Al Pirineu, les altres estan lliures del virus, mentre que a la del pla n’hi ha una en situació taronja, que ha registrat algun cas ja sota control. A més, la Generalitat ha actualitzat el protocol per a les residències i ha establert que, en cas de brot de variant òmicron del coronavirus, usuaris i treballadors afectats, indistintament del seu estat vacunal, hauran de fer una quarantena de catorze dies i hi haurà més cribratges per al personal.Per la seua part, l’ajuntament d’Agramunt va notificar ahir als veïns que ha decidit cancel·lar totes les activitats nadalenques a causa de l’augment del nombre de casos al municipi. Així doncs, no se celebraran les activitats d’Actinadal i Nadal Jove, la revetlla de Cap d’Any i la cagada de la soca.

Així mateix, a partir de dilluns vinent, dia 20, quedaran tancats el pavelló poliesportiu, el camp municipal d’esports, que només acolliran competicions oficials, així com l’Espai Cívic.D’altra banda, a les Garrigues s’han ajornat el Sardanadal de les Borges i el concert de l’Escola de Música a Juneda.

Passi Covid o tres PCR a la setmana als sanitaris

El Tribunal Superior de Justícia de les Balears va avalar ahir la petició del certificat Covid a treballadors sanitaris o, quan no se’n tingui, la realització de tres PCR setmanals, com havia aprovat el govern autonòmic. Es tracta d’una mesura pionera a l’Estat.

La justícia denega suspendre el certificat

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va rebutjar ahir nou peticions per anul·lar el passaport Covid de manera cautelar o cautelaríssima.

La UE insta a coordinar les mesures dels països

Els caps d’Estat i de Govern de la UE demanen la coordinació de les mesures contra el coronavirus per evitar “danyar” o “obstaculitzar de manera desproporcionada” la lliure circulació amb restriccions unilaterals, malgrat que diversos països demanaran tests addicionals a viatgers europeus ja vacunats.

Infectats 37 sanitaris de dos hospitals

Almenys 37 sanitaris estan afectats a Madrid per brots a l’hospital Severo Ochoa de Leganés (32) i al d’Alcorcón (5).

També hi ha brots en hospitals de Màlaga, Santiago de Compostel·la i Sòria.

Moderna diu que la seua vacuna frena òmicron

La companyia Moderna va assegurar ahir que un estudi constata que la tercera dosi de la seua vacuna redueix “substancialment” el risc d’infecció per òmicron.

Imatge de l'interior de l'Espai Cívic d'Agramunt.

Imatge de l'interior de l'Espai Cívic d'Agramunt.LAIA PEDRÓS

tracking