SEGRE

SUCCESSOS INVESTIGACIÓ

Desarticulen una xarxa que traficava amb medicaments a Lleida

La Policia Nacional ha detingut sis persones i tres han ingressat a la presó || Decomissa més de 10.000 medicaments utilitzats per fabricar la 'droga dels pobres'

Imatge de la comissaria de la Policia Nacional a Lleida.

Imatge de la comissaria de la Policia Nacional a Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Policia Nacional ha desarticulat a Lleida una xarxa dedicada a traficar amb medicaments per fer droga i ha detingut sis persones, tres dels quals han ingressat preventivament a la presó, segons ha pogut saber aquest diari. Els arrestos s’han fet en dos fases, una primera que va tenir lloc el novembre passat, en la qual hi va haver dos detinguts –tots dos van ser empresonats– i una altra dijous passat amb quatre detinguts més, que van passar ahir a disposició judicial, amb la qual cosa en van quedar tres en llibertat amb càrrecs mentre que el quart va ser empresonat. Se’ls investiga per delictes contra la salut pública, pertinença a organització criminal i falsedat documental i ús de document fals.

Els arrestats són de diverses nacionalitats. El jutjat d’instrucció número 4 de Lleida és l’encarregat de dirigir la investigació, que han portat a terme agents de la Policia Nacional que, pel que sembla, fa mesos que van iniciar les indagacions. Durant l’operatiu s’han decomissat més de 10.000 fàrmacs que serien Rivotril (clonazepam), un medicament pertanyent al grup de les benzodiazepines que actua sobre el sistema nerviós central, amb propietats ansiolítiques, sedants, hipnòtiques i estabilitzadores de l’estat d’ànim, entre d’altres.

El principi actiu d’aquest medicament s’utilitza per elaborar una droga coneguda com a karkubi o droga dels pobres. Es barreja amb haixix, cosa que dota el compost d’un elevat poder psicotròpic. Es tracta d’una droga consumida als estrats socials més desfavorits del Marroc.

En aquest cas, s’investiga si els arrestats adquirien fraudulentament a Espanya el fàrmac amb la intenció d’enviar-lo posteriorment al Marroc, on es ven a un preu molt elevat. En una altra operació similar que es va portar a terme fa mesos a Espanya es va constatar que, una vegada al Marroc, les pastilles eren comercialitzades al mercat negre i augmentaven el valor en un 11.000% (vegeu el desglossament)

Una droga amb un elevat poder psicotròpic al barrejar haixix amb Rivotril, una benzodiazepina

Diversos operatius similars en els últims anys a Espanya

Els cossos policials han dut a terme en els últims anys diversos operatius similars al de Lleida. Aquest mateix any, al febrer, van arrestar un home a Saragossa al qual se li van confiscar al voltant de trenta receptes mèdiques falses i 1.500 comprimits de Rivotril.

Al maig, a Miranda de Ebro (Burgos), van detenir una parella de Barcelona acusada de formar part d’una organització dedicada a la falsificació de receptes per adquirir benzodiazepines. L’operació més important es va portar a terme el 2018 a Madrid. Es va saldar amb 28 detinguts i el decomís de 33.000 pastilles, 581 receptes i 14 targetes sanitàries.

A Espanya, el consum de karkubi entre els joves s’ha anat estenent a poc a poc i les autoritats alerten dels perills que té consumir aquest tipus de substància.

tracking