SEGRE

Europa dona llum verda a la vacuna nord-americana Novavax

La primera basada en proteïnes que l’EMA recomana contra la covid-19

Un laboratori, en una fotografia d'arxiu.

Un laboratori, en una fotografia d'arxiu.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Agència Europea del Medicament (EMA) va recolzar aquest dilluns l’ús de la vacuna nord-americana Novavax per ser segura i eficaç, per la qual cosa va recomanar autoritzar la seua llicència, convertint-se a la cinquena vacuna en superar el filtre científic europeu en aquesta pandèmia. Aquesta vacuna es recomana per a adults majors de 18 anys, ha d’administrar-se en dos dosis, amb 21 dies de diferència, i pot ser emmagatzemada, manipulada i distribuïda a temperatura de frigorífic.

El dictamen de l’EMA és el pas previ a què la Comissió Europea atorgui l’autorització de comercialització condicional (CMA), subjecta que la farmacèutica investigui, estudiï i comparteixi dades emergents sobre la vacuna durant els propers anys. El comitè de medicaments humans (CHMP), que es va reunir aquest dilluns en una trobada extraordinària per concloure la seua avaluació de la vacuna de Novavax, va recolzar per consens que les dades són "sòlides i complien els criteris de la UE quant a eficàcia, seguretat i qualitat".

Quan es van realitzar els estudis de la vacuna, les variants del SARS-CoV-2 que circulaven eren l’original, així com Alpha i Beta, pel que l’EMA subratlla que "existeixen dades limitades sobre l’eficàcia de Nuvaxovid (nom comercial de la vacuna) davant altres variants, inclosa òmicron." Per assolir la seua conclusió, el CHMP va analitzar els resultats de dos assajos clínics que van involucrar més de 45.000 persones en total: en el primer –realitzat a Mèxic i els Estats Units– hi va haver una reducció del 90,4% en el nombre de casos simptomàtics des de set dies després de la segona dosi.

En el segon estudi, que s’ha realitzat al Regne Unit, es va observar una reducció similar en pacients simptomàtics que van rebre la vacuna, la qual cosa va situar la seua eficàcia en un 89,7%. "En conjunt, els resultats dels dos estudis mostren una eficàcia de la vacuna per a Nuvaxovid del voltant del 90%", diu l’EMA.

Els efectes secundaris més comuns van ser "lleus o moderats" i van desaparèixer un parell de dies després de la vacunació, i van incloure sensibilitat i dolor al lloc de la injecció, cansament, dolor muscular, de cap i en les articulacions, malestar general i nàusees o vòmits. Aquesta vacuna, també coneguda com a NVX-CoV2373, es basa en una forma estabilitzada de la proteïna S (Spike, en anglès) del virus, per a la qual s’ha fet servir una tecnologia de nanopartícules de proteïna recombinant. Els antígens de la proteïna purificada a la vacuna no es poden replicar ni causen la covid-19. És la primera vacuna basada en proteïnes que l’EMA recomana contra la covid-19 i "donarà suport a les campanyes de vacunació en els Estats membres de la UE durant una fase crucial de la pandèmia", afegeix l’agència.

tracking