SEGRE

Salut deixa de fer proves als contactes estrets, que hauran de fer quarantena a partir de dijous

Obrirà "progressivament" la dosi de reforç a altres edats

Imatge d'arxiu de l'administració de la segona dosi d'Astrazeneca a un treballador essencial a Alcarràs.

Imatge d'arxiu de l'administració de la segona dosi d'Astrazeneca a un treballador essencial a Alcarràs.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tots els vacunats amb AstraZeneca poden demanar cita per rebre la tercera dosi de la vacuna contra la covid a partir d'aquest dilluns. La major part dels que va rebre aquest vaccí eren persones a partir de 60 anys però hi ha unes 200.000 de col·lectius considerats essencials, com docents o cossos policials. Salut preveu continuar obrint grups de vacunació "progressivament" a partir d'aquesta setmana, començant pels que tenen 59 anys i baixant. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha explicat que els darrers estudis, especialment provinents del Regne Unit, indiquen que els vacunats amb AstraZeneca tenen "molt poca protecció" enfront la variant òmicron de la covid-19.

La secretària ha reconegut que la situació de la pandèmia a Catalunya preocupa però ha insistit que la incidència està "més frenada" a partir dels 70 anys, un col·lectiu que arriba al 78% de cobertura amb tercera punxada. En concret, els majors de 70 anys no vacunats tenen sis vegades més possibilitats d'acabar hospitalitzats i 19 més d'entrar en la UCI que els vacunats.

Per això, Salut vol insistir en aquestes dosis de reforç, que ha qualificat d'"hipernecessària" en les franges de més edat davant l'òmicron. En primer lloc obrint-la a tots els que van rebre el vaccí d'Oxford i, en segon lloc, habilitant la vacunació per als majors de 40 anys que faci més de sis mesos que van rebre la segona. Això es farà de manera progressiva i a partir dels 59 anys i baixant. Cabezas ha explicat que un cop oberta la vacunació per als d'Astra, avui mateix es comprovarà si s'omplen totes les cites disponibles i si no és així s'aniran afegint col·lectius per edat al llarg d'aquesta mateixa setmana.

Sense proves a tots els contactes

Més enllà de la vacunació, Salut ha posat en marxa la segona fase del pla de mitigació. L'increment de casos ha disparat les trucades als contactes estrets a unes 5.500. En aquest context, Cabezas ha afirmat que es prioritza la vigilància epidemiològica en entorns vulnerables, com poden ser les residències. Es calcula que ara hi ha uns 6.700 casos diaris i uns 24.000 contactes. Davant d'això, es considera que "no és imprescindible" fer proves diagnòstiques a tots els contactes i no es faran. En aquest context, Cabezas ha afirmat que es prioritza la vigilància epidemiològica en entorns vulnerables, com poden ser les residències, i ha asseverat que el més important és complir la quarantena. Així, la indicació de Salut és que tots els contactes estrets de positius es quedin a casa complint la quarantena de 10 dies.

En aquest sentit, el canvi de protocol anunciat el passat divendres que implicarà que tots els contactes hagin de tornar a fer aquesta quarantena, estiguin o no vacunats, entrarà en vigor aquest dijous. Hi haurà dues excepcions: residències on la cobertura amb tercera dosi sigui superior al 85% i professionals sanitaris i sociosanitaris asimptomàtics que donin negatiu en les proves que se'ls facin.

En el cas d'aquelles persones que han donat positius a través d'un test d'automostra, Salut ha indicat que s'han de posar en contacte amb el seu CAP, o bé a través del 061, per tal que el positiu quedi registrat i es pugui posar en marxa la gestió del cas. En ser preguntats per les dificultats d'algunes d'aquestes persones per poder contactar amb els serveis sanitaris o la manca de trucada de resposta del 061 un cop informen que han donat positiu, tant Cabezas com la directora del CatSalut, Gemma Craywinckle, han assegurat que s'han incrementat els rastrejadors –uns 1.045 actualment- i que s'està mirant de fer-ho una mica més.

De fet, han explicat que la situació és de "molt pressió" a l'atenció primària, amb 28.455 visites divendres passat i la previsió que aquest dilluns se superaran les 30.000. No s'ha arribat a les 50.000 de mitjans de juliol però s'està en valors de principis d'aquell mes. En general, les visites es van incrementar un 85% la setmana passada respecte a l'anterior.

De la seva banda, Craywinckle ha reconegut la "saturació" del sistema, la manca de professionals i el fet que les anul·lacions d'intervencions no urgents s'han generalitzat. La directora ha assegurat que s'està intentant al màxim no anul·lar o modificar vacances de professionals sanitaris però ha reconegut que en alguns llocs està podent passar. La directora ha afirmat que els aniria bé recuperar la possibilitat de contractar estudiants a punt de graduar, com es va fer en anteriors onades.

Ha afegit que la situació és "tensa" i el moment "complex", amb una ocupació del 30% de la capacitat d'UCI i la previsió d'arribar als 500 crítics a finals d'any. Per això, ha fet una crida a la responsabilitat individual.

D'altra banda, s'intensificaran les trucades i els missatges als col·lectius que poden rebre la tercera dosi, a aquells no vacunats encara i Creu Roja donarà suport en tasques informatives i d'acompanyament per fer certes gestions, com baixar-se el certificat covid o demanar hora per vacunar-se.

A l'espera de la comissió delegada del Govern

Ni Cabezas ni Craywinckle han volgut entrar a valorar la necessitat o no de restriccions que vagin més enllà de la gestió sanitària ja que han assegurat que aquesta és una decisió que pertoca a la comissió delegada del Govern en matèria de covid, que es reuneix aquesta tarda. Salut ha fet les seves "aportacions" al respecte.

La secretària de Salut Pública sí ha insistit en la necessitat de reduir la interacció social, especialment tenint en compte el Nadal. Segons el seu parer, aquestes trobades haurien de ser en la mateixa bombolla o com a màxim una més.

Cap punt sense cita prèvia a Lleida

D'altra banda, cal recordar que a Lleida ja no hi ha cap punt on es vacuni contra la covid-19 sense cita prèvia. En tots els casos cal demanar dia i hora a vacunacovid.catsalut.gencat.cat

tracking