SEGRE

La Generalitat apuja de 14 a 20 euros el pagament als advocats d'ofici que usin el català

Es destinarà un màxim de 233.000 euros per intentar incrementar el 9,5% d'escrits en llengua catalana als jutjats

Vista de l’entrada a l’Audiència de Lleida, al Canyeret.

Vista de l’entrada a l’Audiència de Lleida, al Canyeret.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell Executiu ha aprovat aquest dimarts la modificació i pròrroga durant l’any 2022 del conveni entre el Departament de Justícia i el Consell dels l’Il·lustres Col·legis de l’Advocacia de Catalunya (CICAC). Amb aquest acord, l’Executiu autoritza bonificar amb 20 euros addicionals aquells professionals de l’advocacia que actuen en català en els supòsits de defensa de torn d’ofici i assistència jurídica gratuïta i que s’hagin acollit voluntàriament al programa. Aquest import –que s’incrementa un 43% respecte als 14 que es pagaven fins ara– es bonificarà per cada actuació escrita en llengua catalana, com ara una demanda, un recurs o una contestació a la demanda.

Com a requisit, els advocats que s’hi inscriuen han de vetllar perquè els ciutadans tinguin garantit el dret a ser atesos en català durant tot el procés judicial, han de presentar tot els escrits en català quan el client ho sol·liciti i han de demanar al jutjat que la documentació es notifiqui en català.

L’objectiu de l’increment retributiu és incentivar l’ús de la llengua catalana entre els professionals del dret, aconseguir una major incidència de l’ús del català en l’àmbit de la justícia, promoure una millora dels resultats i fer efectiu el dret d’opció lingüística dels ciutadans que escullin relacionar-se en aquest idioma amb l’administració de justícia.

Inversió de 233.200 euros

La prorroga i modificació proposades comportarà la transferència per part del Departament de Justícia de la quantia màxima de 233.200 euros al Consell dels Il·lustres Col·legis de l’Advocacia de Catalunya (CICAC). El CICAC i els col·legis, ateses les despeses que els genera la posada en marxa i l’execució del programa, percebran un complement per actuació realitzada pels professionals d’1,2 euros per actuació.

El Departament farà el lliurament de fons al CICAC mitjançant bestretes trimestrals, un cop rebuts els certificats del trimestre anterior. El CICAC ha de lliurar aquests complements als advocats un cop hagi rebut l’import de la transferència, per períodes trimestrals, de forma separada i amb independència de les compensacions que puguin correspondre als professionals.

Baix ús del català a la justícia

El nombre total de sentències redactades en català el 2020 a tots els jutjats de Catalunya és de 14.455, que representa un 7,44% del total de sentències fetes durant aquest període. Si comparem aquesta dada respecte la de l’any anterior, s'observa un descens de l’1% en el global de tot el territori. Per demarcacions, aquest descens es produeix especialment a Barcelona, a Barcelona comarques i a Tarragona mentre que a Girona i a Terres de l’Ebre el percentatge d’ús del català en les sentències ha augmentat lleugerament, ja que ha passat d’un 15,51% el 2019 a un 17,04% (Girona) i d’un 3,69% el 2019 a un 4,44% el 2020 (Terres de l’Ebre).

Pel que fa als documents generats en català pels diferents operadors jurídics a través del sistema e-justícia.cat, només un 9,47% és en català. Per demarcacions, es destaca Girona, amb un 35,05%; a continuació, Lleida, amb un 17,63%; després, les demarcacions de Barcelona comarques, Terres de l’Ebre i Tarragona, amb un 7,89%, un 6,50% i 6,40% respectivament. Per acabar, la demarcació de Barcelona ciutat, amb un 4,31% és on hi ha un ús més escàs del català. La pràctica totalitat de jutjats dels àmbits civil, contenciós administratiu, social, mercantil i seccions civils de les audiències treballen amb el sistema informàtic de tramitació processal e-justícia.cat.

tracking