SEGRE

ESNOTICIA

Pubs tancats, bars al 50% i reunions limitades a 10 persones des de divendres

Mesures del Govern que inclouen toc de queda d'1.00 a 6.00 si hi ha aval judicial

Imatge d’arxiu d’una sanitària rebent la tercera dosi.

Imatge d’arxiu d’una sanitària rebent la tercera dosi.ICS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Govern va aprovar ahir limitar des de divendres les reunions a un màxim de 10 persones, el toc de queda d'1.00 a 6.00 hores, tancar el lleure nocturn i reduir l'aforament al 50% en bars i restaurants i al 70% en botigues, gimnasos i cultura, si hi ha aval judicial, per frenar l'onada de Covid. Aquestes mesures arruïnen la campanya nadalenca de l'hostaleria.

El Govern català ha decidit tornar a implementar restriccions dures per frenar el “desbordant” augment de contagis de la Covid. Així, a partir de la nit de dijous a divendres i durant 15 dies s’estableix el toc de queda d’1.00 a 6.00 hores i es limiten les trobades a un màxim de 10 persones –sempre que hi hagi el vistiplau del TSJC–, es tanca el lleure nocturn, es limita l’aforament al 50% a l’interior de bars i restaurants i al 70% en gimnasos, cultura i comerç.

En canvi, no s’apliquen noves mesures ni en residències, ni en escoles, instituts i universitats i tampoc se suspenen les cavalcades de Reis ni els casals de lleure de Nadal. Després de la reunió de la comissió delegada de la Covid, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va argumentar que “en l’última setmana s’han duplicat els positius”, que “és necessari aturar” com sigui aquesta progressió i que és “molt important posar-se la tercera dosi”. Tant la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, com Argimon van insistir en la necessitat de reduir la interacció i la mobilitat per frenar el virus.

El conseller va dir que cal evitar el col·lapse del sistema sanitari. “Sabem que la variant òmicron és més contagiosa i que serà la dominant aviat. Encara no sabem si és més agressiva, tot i que sembla que no.

Però si es transmet ràpid, hi ha facilitat de saturar els centres sanitaris”, que també han d’atendre la resta de patologies.Va admetre que per als sectors afectats és un moment “molt complicat” després de dos mesos d’una certa “normalitat”. Però va reiterar que és “absolutament necessari”. Va dir que els afectats poden estar pensant “amb ràbia” que no se’ls ha avisat, però que “el virus a nosaltres tampoc”.De fet, les noves restriccions enfonsen la campanya nadalenca de l’hostaleria, just quan l’encarava amb bones perspectives, i també perjudicaran la de cines, teatres i comerços.El Govern català portarà les mesures demà a la reunió de presidents autonòmics i del Govern central.

Argimon va assenyalar la importància d’adoptar mesures “coordinades”.

Tercera dosi per a inoculats amb AstraZeneca i a punt per a majors de 50

Les persones vacunades contra la Covid amb AstraZeneca ja poden demanar cita per rebre la tercera dosi, mentre que a meitat de setmana ho podrà fer tota la població major de 50 anys. A més, es preveu incorporar progressivament els de més de 40 anys.

La gran majoria dels vacunats amb AstraZeneca són les persones de 60 a 69 anys, però també personal essencial com policies, bombers i professors. A Lleida poden demanar cita 10.300 persones de menys 50 anys, mentre que d’aquí a uns dies podran fer-ho 52.000 lleidatans de 50 a 59 anys. “S’ha comprovat que amb les dos dosis d’AstraZeneca hi ha molt poca efectivitat contra l’òmicron (és el 30% dels casos)”, va afirmar la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, que va afegir que amb la tercera dosi, que serà de Moderna o Pfizer, “la protecció augmentarà”.

Per això, va demanar als de 60 a 69 anys que se la posin, ja que a més d’estar vacunats amb AstraZeneca són els que més ingressen a l’UCI. A Lleida tenen la tercera el 47%. Cabezas també va destacar que la incidència de casos creix en totes les edats menys en els majors de 70 anys, ja que gairebé el 80% tenen la tercera dosi.

Per la seua part, la directora del CatSalut, Gemma Craywinckel, va dir que el sistema sanitari està “tensat”, però no “col·lapsat”. Ara hi ha 310 persones a l’UCI i “es preveu que a finals d’any siguin 500”. Cabezas va assenyalar que les visites als CAP han augmentat en un 85%.

A Lleida n’hi ha unes 11.000 de setmanals, una de les xifres més altes registrades.

Salut deixa de vacunar als punts sense cita prèvia

Els punts de vacunació de Lleida i de Catalunya deixaran de vacunar contra la Covid aquelles persones que es presentin sense tenir cita prèvia, que cal demanar al web vacunacovidsalut.cat. Així mateix, tots els contactes estrets que estiguin vacunats hauran de tornar a fer quarantena a partir de dijous, que és quan es posa en marxa el nou protocol.

A més, els CAP deixaran de fer proves als contactes estrets, tret que tinguin símptomes. Respecte a la quarantena, hi haurà dos excepcions: les residències en les quals la cobertura amb la tercera dosi sigui superior al 85 per cent i professionals sanitaris i sociosanitaris asimptomàtics que donin negatiu en les proves. En el cas d’aquelles persones que han donat positiu a través d’un test d’automostra, s’han de posar en contacte amb el seu CAP, o bé a través del 061.

Imatge d’arxiu d’una sanitària rebent la tercera dosi.

Imatge d’arxiu d’una sanitària rebent la tercera dosi.ICS

tracking