SEGRE

La Junta Electora diu que Juvillà ha de perdre l'escó i pregunta al Parlament si ja està amb això

Pau Juvillà durant el judici al TSJC.

Pau Juvillà durant el judici al TSJC.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Junta Electoral Central (JEC) considera que el lleidatà Pau Juvillà, diputat de la CUP condemnat a sis mesos d’inhabilitació per desobediència quan era regidor a Lleida, ha de perdre l’escó que ocupa al Parlament i ha demanat a la cambra catalana que informi de les decisions que ha pres sobre aquest cas. Pau Juvillà Ballester, que també és secretari de la Mesa del Parlament, va ser condemnat la passada setmana pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a sis mesos d’inhabilitació i a una multa de 1.080 euros per negar-se a complir les resolucions que exigien la retirada de llaços grocs a l’ajuntament de Lleida el 2019.

Tant Ciutadans com Vox i el PP van reclamar que, en conseqüència, se li retirés l’acta de diputat del Parlament per incórrer en causa d’inelegibilitat sobrevinguda i van elevar un escrit a la Junta Electoral Central per pronunciar-se sobre el tema.

En una resolució adoptada aquest dimecres, la JEC dona la raó als tres partits i recorda que el delicte de desobediència pel qual ha estat condemnat Juvillà és dins del capítol de delictes contra l’administració i, per tant, conforme a la llei la seua condemna es converteix en causa d’inelegibilitat encara que la sentència del TSJC no sigui ferma perquè té cabuda recurs davant del suprem.

L’organisme arbitral que presideix el magistrat Miguel Colmenero entén que la jurisprudència dona la raó a Cs, PP i Vox i que, en compliment de la sentència i de la llei electoral, el diputat de la CUP ha de perdre l’escó. "Les causes d’inelegibilitat establertes tenen eficàcia ex lege i constitueixen, per tant, una conseqüència automàtica de la pena imposada per la sentència", recorda, remetent-se al precedent de la pèrdua d’escó de Quim Torra per desobeir la Junta Electoral.

Com Ciutadans ja va demanar la retirada de l’escó a la Mesa del Parlament, la JEC s’ha dirigit a la presidenta de la institució, la independentista Laura Borràs, de Junts, perquè, en el termini de deu dies hàbils, "comuniqui les decisions, resolucions o qualssevol altres mesures que aquesta institució hagi pogut adoptar en relació amb aquest assumpte, així com les al·legacions que, en el seu cas, desitgi formular, tot això en ordre a poder adoptar una decisió sobre aquesta qüestió".

tracking