SEGRE

PAERIA POLÍTICA

El PSC inicia contactes amb la resta de l'oposició de Lleida per veure si és viable una censura

Larrosa també consultarà els sectors econòmics i socials de la ciutat per “garantir un govern estable” || Socialistes, Partit Popular i edils no adscrits insten Pueyo a fer un pas al costat

Imatge d’arxiu d’un ple de la Paeria.

Imatge d’arxiu d’un ple de la Paeria.JORDI ECHEVARRÍA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’endemà que l’alcalde, Miquel Pueyo, no superés la qüestió de confiança, el PSC, principal grup de l’oposició amb set regidors, els mateixos que ERC, va iniciar ahir contactes amb la resta de grups i edils de l’oposició per decidir si és viable o no presentar una moció de censura. El seu líder, Fèlix Larrosa, va dir que començarà una ronda de consultes per “buscar una alternativa que garanteixi un govern estable”, una cosa que els quatre edils no adscrits no veurien amb mals ulls, però amb reserves. El PP espera negociar i el Comú escoltarà totes les propostes, però dubta que prosperi una aliança “poc natural”.

No obstant, tota l’oposició coincideix que el govern d’ERC i Junts surt debilitat i demanen canvis, entre els quals la marxa de Pueyo, que reclamen PSC, PP i els no adscrits. Aquesta situació inèdita arriba després que el govern no pogués aprovar el pressupost del 2022 perquè el Comú va trencar el pacte que havia firmat per donar-li suport i Pueyo convoqués la qüestió de confiança vinculada a l’aprovació dels comptes. Ara l’oposició té fins al dia 27 de gener per presentar una moció de censura. Si no la presenta o no prospera, Pueyo quedaria ratificat i el pressupost, aprovat.

Larrosa, que ahir es va confinar al donar positiu en Covid, va assegurar que “aquesta situació ha estat volguda per l’alcalde i era una jugada que tenia per no negociar”. Va afirmar que ho lamenta i va dir que confirma “el seu sectarisme”, motiu pel qual va anunciar que farem una ronda de contactes amb tots els grups i edils de l’oposició i el teixit social i econòmic de la ciutat per buscar una alternativa a la situació actual que garanteixi un govern estable”. Larrosa va dir que “això no acaba aquí i encara que s’aprovin els comptes hauran de ratificar-se més endavant”. Va avisar que “no ens quedarem de braços plegats” i va concloure que “el PSC és l’alternativa i Fèlix Larrosa, el candidat alternatiu a l’alcaldia”.

La portaveu del Comú, Elena Ferre, va reconèixer que “un alcalde i un govern que perden la confiança han de reflexionar, no li direm què ha de fer, però la seua figura queda debilitada”. Va afegir que escoltaran totes les propostes, “però si algú vol impulsar una moció de censura, costa molt imaginar una alternativa que no impliqui aliances poc naturals, però seria un bon moment perquè el govern fes canvis”. El del PP, Xavi Palau, va dir que “de moment no ens ha arribat cap proposta ni alternativa, però quan arribi ho estudiarem i veurem la seua viabilitat”. Va instar Pueyo a “no aferrar-se a la cadira” perquè “quan es perd una qüestió de confiança voluntària, hauria de reflexionar sobre el seu futur”.

Pel que fa als edils no adscrits, Ángeles Ribes es va mostrar a favor que l’oposició s’uneixi amb “un acord de mínims i aparquem diferències fins al 2023”. Per la seua banda, Maria Burrel va dir que espera negociar, però que “Pueyo ha de fer un pas al costat”. Finalment, Sergio González acceptaria negociar una censura i va dir que “després de no aprovar els comptes ni superar la confiança, l’alcalde hauria de fer un pas al costat arran d’aquest fracàs”.

El govern dubta que hi hagi una alternativa real

El primer tinent d’alcalde i líder de Junts a la Paeria, Toni Postius, va posar en dubte ahir que tota l’oposició s’uneixi per desbancar el govern, alhora que va tornar a donar tot el seu suport a l’alcalde Pueyo i als seus socis de govern d’ERC. “Veig bastant difícil que es gestioni una majoria alternativa pels grups que hi ha a l’oposició i, si pel que sigui arribés a produir-se, seria com un govern Frankenstein, com va dir l’alcalde dilluns”. És per això que Postius va manifestar que des del govern “estem tranquils en aquest aspecte”, ja que “perquè prosperi una moció de censura en un ajuntament es necessita la majoria absoluta del ple, que són catorze vots i seria tota l’oposició”.

Sobre com s’ha arribat a aquesta situació, el tinent d’alcalde va dir que “ahir no va passar res que no estigués previst, però malgrat tot es va decidir seguir endavant per tenir el pressupost al més aviat possible”. Sobre si Pueyo hauria de fer un pas al costat, Postius li va mostrar el seu suport i va recalcar que “la confiança estava vinculada al pressupost, no a una qüestió política”. No obstant, va reconèixer que “la situació no és agradable, però qui hi surt perdent és la ciutadania, i si la moció de censura no prospera el govern en sortirà reforçat”. Per la seua part, l’alcalde Pueyo no va voler fer ahir cap declaració assenyalant que ja va dir tot el que havia de dir al ple de dilluns.

La llei obliga que hi hagi majoria absoluta

La Llei Orgànica del Règim Electoral General estableix que als ajuntaments és necessari que la moció de censura a l’alcalde sigui presentada i després votada a favor per la majoria absoluta dels regidors perquè aquesta prosperi. Com que la Paeria té vint-i-set regidors, almenys catorze li han de donar suport. L’oposició suma quinze edils: set del PSC, dos del Comú, dos del PP i els quatre no adscrits, per la qual cosa com a mínim tots menys un haurien d’estar-hi a favor, cosa que a dia d’avui sembla molt més que improbable.

tracking