SEGRE

ESNOTICIA

Salut comença a administrar la tercera dosi a majors de 40 anys

Hi ha 203.000 cites disponibles, a més de les que estan reservades per als nens

Pilar Vaqué i José María Palacín, ahir al CAP Onze de Setembre.

Pilar Vaqué i José María Palacín, ahir al CAP Onze de Setembre.JORDI ECHEVARRIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La secretària de Salut Pública de la Generalitat, Carmen Cabezas, va anunciar que ahir al migdia es va obrir el termini per demanar la cita prèvia per rebre la dosi de reforç de la vacuna contra la Covid per al grup de població de quaranta a quaranta-nou anys. S’ha de sol·licitar a través del portal web vacunacovid.catsalut.gencat.cat i Cabezas va concretar que hi ha “203.000 cites disponibles fins al gener” i també en queden per a la vacunació infantil. La responsable de Salut Pública va insistir que la dosi de reforç s’ha d’administrar “com més aviat millor” als grups d’edat que ja poden rebre-la, i va defensar que les persones vacunades amb la tercera dosi estan protegides i en aquests grups d’edat no ha augmentat tant la incidència del virus en els últims dies com en els altres, ja que el que registra més casos és el d’entre 20 i 29 anys.

Cabezas també va recordar que la dosi de record per a les vacunes Pfizer i Moderna es posen després de sis mesos d’haver completat la pauta de vacunació, mentre que aquest període és de tres mesos per a les de Janssen i AstraZeneca. En el cas d’aquelles persones que estan passant la malaltia, han d’haver-se recuperat i ha d’haver passat temps per rebre la dosi de reforç, va matisar. Sobre la possibilitat de reinfecció, va assegurar que la variant òmicron “té escapament de la immunitat que deixa al nostre propi cos haver passat la infecció per altres virus que provoquen el Covid”.

Paral·lelament, la secretària de Salut Pública va detallar que la variant òmicron “ja representa gairebé el 100% dels nous casos a Catalunya” i encara es preveuen diversos dies en què els casos aniran en augment fins que s’arribi al pic. A nivell hospitalari, Cabezas va dir que “en ingressats i crítics estem en xifres similars a les de finals del 2020, però aleshores anàvem de baixada i ara anem de pujada”.

El CAP de Prat de la Riba va atendre fins a 690 persones al dia per Nadal

El Centre d’Urgències d’Atenció Primària de Prat de la Riba a Lleida va atendre fins a 690 persones en un dia el cap de setmana de Nadal i Sant Esteve, i entre els dos dies va superar les 1.300.

La meitat tenien problemes respiratoris que van acabar sent casos de Covid. Així ho va indicar ahir la directora d’Atenció Primària a Lleida, Pilar Vaqué, que va detallar que la setena onada de Covid que pateix Lleida és menys greu però inclou un nombre més alt de pacients que van a l’Atenció Primària, “que són un 27% més en comparació amb les dades prepandèmia i similars als de l’estiu del 2020”. D’altra banda, el director del CAP Onze de Setembre, el doctor José María Palacín, va detallar que un exemple del volum de treball que tenen relacionat amb la Covid a l’Atenció Primària és que en aquest ambulatori fan “entre 120 i 150 tests d’antígens al dia, dels quals un 35% són positius”.

Això ha provocat una reorganització interna dels treballadors i “destinar un 50 per cent del personal als casos relacionats amb Covid”. D’altra banda, va dir que aquestes dades reflecteixen l’impacte de la interacció social del pont de la Constitució i que encara no han registrat l’efecte del Nadal, que preveuen que serà més notable. Tot i així, va apuntar que la majoria de casos són lleus i amb poques complicacions.

Paral·lelament, Palacín va apuntar que les persones amb quadres més greus són aquelles que o bé no estan vacunades o ho estan amb AstraZeneca o Janssen sense la dosi de reforç. A nivell assistencial, Palacín va assegurar que malgrat tenir el mateix volum de casos que en altres onades, estan més ben organitzats i compten amb un sistema de seguiment de positius més enfocat en els que no estan ben vacunats, amb factors de risc o complicacions.

tracking