SEGRE

ESNOTICIA

L'Arnau deriva 4.000 operacions a Mi NovAliança, un 20% més per la Covid

La sanitat pública de Lleida va augmentar un 20% el nombre d'operacions derivades a la clínica Mi NovAliança el 2021, fins una mica més de 4.000, a fi de disminuir l'impacte sobre la llista d'espera dels períodes de suspensió d'operacions programades no urgents a l'hospital Arnau de Vilanova a causa de les successives onades de Covid.

Imatge de la façana de la clínica Mi NovAliança.

Imatge de la façana de la clínica Mi NovAliança.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La sanitat pública de Lleida ha derivat l’últim any una mica més de 4.000 intervencions quirúrgiques a la clínica Mi NovAliança, cosa que n’implica entre 600 i 800 més del que és habitual, segons va explicar a aquest diari el gerent territorial de l’ICS, Ramon Sentís. En aquest sentit, va explicar que aquest augment, que és del voltant del 20%, obeeix a la voluntat d’evitar en la mesura possible que es dispari la llista d’espera a causa de l’activitat que la sanitat pública ha hagut de suspendre per atendre els infectats per Covid. Cal tenir en compte que, fins i tot en les setmanes en què la incidència de la pandèmia ha estat menor, l’Arnau sempre ha tingut almenys una vintena d’ingressats per coronavirus.

Sentís va detallar que la majoria de les intervencions derivades són de cirurgia major sense ingrés, com cataractes, varius, cirurgia pediàtrica simple o galindons. Mi NovAliança és l’única clínica privada de Lleida que té un concert amb Salut, o sigui que forma part del sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (Siscat), a diferència de la Perpetu Socors i Vithas Montserrat. Sentís va considerar que la possibilitat de traspassar un major volum d’activitat a la privada de Lleida és complicada per diverses qüestions.

Una és que no té capacitat per assumir operacions molt complexes i una altra, que el gruix del seu personal mèdic és el mateix que la pública, que treballa en aquests centres majoritàriament a la tarda, quan acaba la jornada ordinària. El delegat de Salut, Josep Pifarré, va indicar que ara també es deriven a la privada pacients hospitalitzats a l’Arnau i el Santa Maria per tenir més llits disponibles en aquests dos hospitals, mentre duri l’onada de la pandèmia. No obstant, va dir que el model sanitari de Lleida passa perquè tota l’activitat pública la facin els centres del Siscat.

Contractació de vint psicòlegs per reforçar la salut mental a Primària

El delegat de Salut, Josep Pifarré, va destacar que la pandèmia té un gran impacte en la salut mental, amb patologies que augmenten tant pels efectes directes de la Covid com pels indirectes en forma de confinaments, dol, falta de socialització, dificultats econòmiques o estrès, entre d’altres. En aquest sentit, va indicar que a nivell sanitari prioritzen aquest àmbit amb la posada en marxa de nous equips assistencials. Pifarré va posar com a exemple l’entrada en servei del programa de benestar emocional en Atenció Primària, que ha comportat la incorporació de deu psicòlegs a la regió sanitària de Lleida al llarg de l’any passat, i va anunciar que està previst contractar-ne un nombre similar en aquest exercici.També va detallar que acaba de començar a funcionar “un equip guia de quatre professionals per a pacients joves d’alta complexitat” i que, a més, el SEM ha incorporat a Lleida tres psicòlegs fixos i vuit en règim de borsa que treballen en tres àmbits de suport psicològic diferents durant els 365 dies de l’any.D’altra banda, el delegat de Salut va manifestar que al llarg de la pandèmia han intentat adaptar l’atenció sanitària a les noves necessitats que anaven sorgint.

“En cada onada hem après i hem intentat impulsar les estratègies que han funcionat millor i deixar enrere les que la realitat ens ha mostrat que eren millorables”, va explicar. “Això continuarà sent així, i ens adaptarem de forma constant als canvis”, va afegir. Pifarré va considerar que el sistema sanitari necessita enfortir-se i transformar-se, i va dir que això “implica més recursos, incorporant altres perfils professionals”.

Sobre aquest punt, va anunciar que a part dels psicòlegs ja contractats a Primària preveuen fer el mateix també amb nutricionistes i farmacòlegs.

Gran inversió de la sanitat privada en els seus centres de Lleida ciutat

La sanitat privada ha efectuat en els últims anys grans inversions en equipaments a Lleida. Actualment, el grup hospitalari HLA, de la companyia Asisa, està executant l’ampliació de la clínica Perpetu Socors.

El pressupost d’aquesta actuació és d’uns 7 milions d’euros i l’acabament està previst per a finals d’aquest any o principis del vinent. D’altra banda, fa una mica més d’any i mig la clínica L’Aliança, ara Mi NovAliança, també va estrenar una rehabilitació integral, amb un cost de catorze milions d’euros, mentre que uns mesos després Avantmèdic va obrir un hospital per a pacients derivats de les seues consultes, amb una inversió de 6 milions a l’edifici de l’antiga discoteca Systema.

Imatge de la façana de la clínica Mi NovAliança.

Imatge de la façana de la clínica Mi NovAliança.MAGDALENA ALTISENT

tracking