SEGRE

ESNOTICIA

Els que donin positiu de Covid a casa poden avisar la farmàcia i no el CAP

Les persones que es facin un test de Covid a casa i donin positiu ja poden notificar-ho per telèfon a una de les 167 farmàcies habilitades a Lleida, sempre que la infecció sigui lleu o no tinguin símptomes. Així, Salut treu pressió als CAP davant l'auge de contagis, mentre que demana al TSJC prorrogar fins al 24 de gener les actuals restriccions.

Matilde Barios, de la farmàcia Barios de la Seu, mostra alguns tests d’antígens.

Matilde Barios, de la farmàcia Barios de la Seu, mostra alguns tests d’antígens.CYNTHIA SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les persones que donin positiu de Covid en un test d’antígens que s’hagin fet a casa i siguin asimptomàtiques o tinguin símptomes lleus poden notificar-ho per telèfon a una farmàcia en lloc del seu CAP, amb l’objectiu de descongestionar els ambulatoris, que l’última setmana han registrat un rècord de 20.000 visites per Covid a Lleida. A la província, 167 de les 200 farmàcies estan habilitades per a això i a Catalunya són 1.300, la meitat del total.

La persona haurà de notificar el DNI o el número de la targeta sanitària juntament amb la marca del test i la farmàcia ho registrarà a la història clínica. Llavors, l’afectat rebrà un SMS per accedir a ContacteCovid.cat, on podrà consignar els seus contactes estrets i demanar la baixa laboral. La directora del CatSalut, Gemma Craywinckel, va explicar que la mesura és temporal i complementària amb les altres vies, ja que es recomana als que estiguin més greus que acudeixin a un CAP.

La presidenta del Col·legi de Farmacèutics de Lleida, Maria Enrique-Tarancón, va dir que, malgrat la feina que suposa, “hem d’ajudar Salut davant del col·lapse, ja que no donen l’abast per tramitar positius i baixes”. Craywinckel va recalcar que volen respondre a la “realitat” en plenes festes, ja que moltes persones es fan tests a casa.Respecte a l’alt preu dels tests, uns 7 euros de mitjana, el president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, Jordi Casas, va assenyalar que és “trist” que en l’actual situació depengui del teixit productiu i la demanda. El sindicat d’infermeria Satse va acusar el Govern de “doblegar-se als interessos de les farmàcies en lloc de reforçar la Primària”.

D’altra banda, Craywinckel va dir que “no sé si arribarem al pic de contagis d’aquí a una setmana, dos o tres”, mentre que la directora de Salut Pública de l’OMS, María Neira, va assenyalar que podria ser d’aquí a dos setmanes i que el 2022 “s’acabarà la fase aguda del virus”. Els experts vaticinen que a la primavera els casos podrien baixar després de l’alta incidència actual.

Ingressats tres menors de 20 anys a la província

Els hospitalitzats per Covid van augmentar ahir a la regió sanitària de Lleida fins als 85 (+11), dels quals 25 seguien a l’UCI, i segons les dades de Salut hi havia dos ingressats de 10 a 19 anys a planta. Al Pirineu hi havia 17 hospitalitzats (+3), dels quals un tenia de 0 a 9 anys. A Catalunya els ingressats també van augmentar fins als 1.753 (+82), dels quals 452 eren crítics (+9). Salut va notificar 7.533 casos, 503 a Ponent i 85 al Pirineu, mentre que les taxes van continuar disparant-se. A més, el CatSalut va informar que la setmana passada hi havia 2.500 sanitaris de baixa a Catalunya. A Espanya, el ministeri de Sanitat va notificar 372.766 nous contagis des de dijous, que disparen la incidència acumulada a 2.295 (520 punts més), 68 morts més i una ocupació a les UCI del 21,8 per cent (al 15% és alt risc). Així mateix, les baixes per Covid a Andorra es redueixen dels 10 dies als 7 a partir d’avui.

Primers casos de Covid i grip alhora a Catalunya

El departament de Salut ha identificat els primers casos de flurona, infecció simultània de grip i Covid, però no presenten una evolució més greu que el contagi només per Covid. “Són pocs, anecdòtics i no tenen més rellevància”, va afirmar la directora del CatSalut, Gemma Craywinckel. Israel va anunciar diumenge passat que havia detectat el seu primer cas de flurona en una dona embarassada sense vacunar.

El Govern demana prorrogar 14 dies les restriccions

El Govern català demanarà avui al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) prorrogar fins al 21 de gener el toc de queda nocturn de la 1.00 a les 6.00 hores –que afecta Lleida, Balaguer, Tàrrega, Mollerussa i la Seu– i mantenir la prohibició de reunions de més de 10 persones. També es prorroguen 14 dies la resta de mesures com l’aforament al 50% a l’interior de la restauració i el tancament del lleure nocturn.

L’òmicron afecta menys els pulmons

Nous estudis sobre la variant òmicron confirmen que danya menys els pulmons que variants anteriors i, en canvi, afecta més el coll. Els investigadors creuen que el fet que l’òmicron es focalitzi al coll explicaria per què és més infecciosa però menys mortal. Segons el diari The Guardian, aquestes investigacions no han estat encara sotmeses a revisions d’experts per part d’altres científics.

tracking