SEGRE

Patrocinat

L'estació d'autobusos de Lleida es modernitzarà amb metodologia BIM

El projecte de construcció, amb un cost de 40 milions, contempla col·locar un control d’accés intel·ligent en un procés en el qual s’implementarà Building Information Modeling

Recreació vitual de part de les andanes de la nova estació d'autobusos de Lleida.

Recreació vitual de part de les andanes de la nova estació d'autobusos de Lleida.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La nova estació d’autobusos de Lleida es modernitzarà gràcies a un projecte de construcció que comptarà amb la implementació de la metodologia de treball col·laboratiu BIM. Amb un cost de 40 milions, les obres, que Infraestructures de la Generalitat de Catalunya preveu licitar a començaments del proper any 2023, preveuen col·locar a les instal·lacions un control d’accés intel·ligent.

La nova estació, que serà finançada per la Generalitat amb fons europeus Next Generation EU, s’ubicarà al costat de l’estació ferroviària, a un quilòmetre del baixador actual, tindrà 28 andanes, 5 places d’estacionament per a autobusos i un lector de matrícules que indicarà als conductors on han d’estacionar mitjançant una pantalla o la impressió d’un tiquet, i que funcionarà també per a la sortida.

L’empresa que està redactant el projecte constructiu, que haurà d’estar entregat a l’octubre, és Meta Engineering; en ell es preveu instal·lar dos entrades per a viatgers: l’accés principal per Príncep de Viana –per on es realitzarà a tota hora l’entrada i sortida dels autobusos– i un altre de secundari per Comtes d’Urgell, amb escales i ascensor. L’anàlisi de mobilitat que adjunta el projecte mostra que l’actual estació registra 1,4 milions d’usuaris a l’any i que el canvi d’ubicació reduirà un 60% el trànsit d’autobusos per avinguda Madrid, Blondel i Ferran.

El projecte contempla embolicar amb una estructura de vidre els magatzems de l’antiga farinera, La Meta, coneguts com els Docs i declarats Bé Cultural d’Interès local, així com fer visible l’edifici de principis del segle XX, voltes incloses.

Aquesta gran intervenció, que es marca el repte de construir la millor estació d’autobusos de Catalunya, es beneficiarà en el procés dels avantatges de la metodologia de treball col·laboratiu Building Information Modeling, que centralitza tota la informació del projecte en un model digital garantint eficiència i resultats òptims. Tal com esmenta Borja Sánchez Ortega, Director de Projectes i Director del Màster BIM Mànager Internacional de l’empresa especialitzada Espai BIM –www.espaciobim.com–, “Infraestructures de la Generalitat de Catalunya va valorar amb fins 6 punts la implantació de la metodologia de treball BIM a la redacció del contracte, distingint tres ‘objectius bàsics’ (obligatoris) i exigint fins a dos ‘accions BIM addicionals’”.

L’estació oferirà més de 45 rutes, entre interterritorials, estatals i internacionals i, disposarà al seu interior de dos passos de vianants semaforitzats perquè els viatgers puguin accedir a la zona d’andanes amb seguretat. S’ubicarà en planta baixa excepte un mirador que es projecta en un nivell superior, i disposarà de taquilles, sala d’espera, consignes, carregadors de patinets i màquines de vending. Per fer realitat aquests equipaments, caldrà enderrocar vuit edificacions, com antigues sitges i magatzems.

tracking